• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ θα καταθέσει στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας στα μέσα Ιουνίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ θα καταθέσει στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας στα μέσα Ιουνίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ,

συμφώνησε να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, τερματίζοντας προσωρινά την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, σχετικά με την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που διεξάγει η αναφερόμενη επιτροπή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, σχολιάζει το “Politico.”

O Τραμπ Τζούνιορ θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών για περισσότερες από τέσσερις ώρες, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων, μετά την κλήση προς κατάθεση που έλαβε από τον πρόεδρο της αναφερόμενης επιτροπής Ρεπουμπλικάνο Ρίτσαρντ Μπουρ.

Η κλήτευση του Τραμπ Τζούνιορ έγινε σε συνέχεια μιας προηγούμενης κατάθεσής του.

Η κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ ενώπιον της επιτροπής θα γίνει στα μέσα Ιουνίου, με τις ερωτήσεις να περιορίζονται σε πέντε ή έξι θεματικές ενότητες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επιτροπή και η πλευρά του Τραμπ Τζούνιορ ήρθαν σε συμφωνία μόλις την τελευταία στιγμή, όπως είπε η ίδια πηγή.

Η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί έληγε την Δευτέρα στις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα Ουάσινγκτον). Περίπου μία ώρα πριν από την λήξη της προθεσμίας αυτής, ένας βοηθός της επιτροπής είχε επικοινωνία με τους δκηγόρους του Τραμπ Τζούνιορ, δηλώνοντας ότι η επιτροπή έδωσε παράταση μέχρι χθες στις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα Ουάσινγκτον).

Με την κίνηση αυτή, οι δύο πλευρές είχαν στην διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Οι δικηγόροι του Τραμπ Τζούνιορ είχαν προετοιμαστεί για να στείλουν στον Μπουρ, αλλά και στον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Μαρκ Γουόρνερ μία επιστολή στην οποία θα ενημέρωναν ότι ο Τραμπ Τζούνιορ δεν θα έδινε κατάθεση ενώπιον της επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα συμμετείχε σε αυτό, που οι δικηγόροι του χαρακτηρίζουν ως μία έρευνα χωρίς εμφανή λήξη, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής αυτής, την οποία επεξεργάστηκε το “Politico.”

Από την πλευρά του, ο Τραμπ Τζούνιορ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η απόφαση που έλαβε ο Τραμπ Τζούνιορ προκειμένου τελικά να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής ακολουθεί την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικάνων σχετικά με την απόφαση του Μπουρ να τον κλητεύσει, παρά την ολοκλήρωση της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ για την ίδια υπόθεση.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι άσκησαν κριτική στην κίνηση της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας την ως “απαράδεκτη,” με δεδομένο ότι ο Τραμπ Τζούνιορ έχει ήδη καταθέσει ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς ΜαΚόνελ υποστήριξε χθες τον Μπουρ, σηματοδοτώντας πολιτικά ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, μπορούσε πλέον να παραμείνει σταθερός στην έκδοση της κλήσης και να μην προχωρήσει σε μία ακύρωσή της.

“Κανένας από εμάς δεν λέει στον πρόεδρο Μπουρ πως θα προεδρεύσει στην επιτροπή του,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΜαΚόνελ στους δημοσιογράφους. Του είχα ζητήσει να αναλάβει την έρευνα αυτή, σχετικά με την διάπραξη συνωμοσίας από την Ρωσία, πριν από δύο χρόνια. Ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί δημοσίως ότι δεν θα εντοπιστεί συνωμοσία,” δήλωσε ο ΜαΚόνελ.

Στην διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες, τα μέλη της επιτροπής ψήφισαν θετικά για ένα μέτρο χρηματοδότησης αναφορικά με την άσκηση εποπτείας στην κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ δεν συζητήθηκε η κλήση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, σύμφωνα με μία ανακοίνωση μετά την πραγματοποίηση της συνεδρίασης.

“Για να είμαι ειλικρινής, συζητήσαμε πολλά άλλα θέματα ενώ [η κλήση του Τραμπ Τζούνιορ] δεν συζητήθηκε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανεξάρτητος Γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ. “Το πιστεύετε ή όχι ασχολούμαστε με άλλα πράγματα,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούσαν ότι ο Τραμπ Τζούνιορ δεν είχε πρόθεση συμμόρφωσης με την κλήση προς κατάθεση που έλαβε από τον Μπουρ, με συνέπεια δρομολόγησης των συνθηκών για την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Μία τέτοια κατάσταση, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό τεστ πολιτικής αξιοπιστίας για τους Ρεπουμπλικάνους εντός της Γερουσίας, με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Μερικοί από τους Ρεπουμπλικάνους δεν είδαν με καλό μάτι το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λϊντσεϊ Γκράχαμ, που είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Τραμπ δήλωσε πως σέβεται τον Μπουρ, αλλά δεν είχε αποφασίσει σχετικά με το πως θα ψήφιζε σε μια τέτοια ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο Μπουρ αρνήθηκε χθες να σχολιάσει το ζήτημα που προκλήθηκε με την αποστολή της κλήσης στον Τραμπ Τζούνιορ.

“Δεν μιλάω για ζητήματα που σχετίζονται με τους μάρτυρες. Δεν μιλάω καθόλου γι’ αυτό. Ποτέ δεν έχω μιλήσει. Δεν έχω κάποιο σχόλιο σχετικά με την διαδικασία της κατάθεσης. Τελεία. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Δεν θέτω κάποιο ζήτημα που είναι σχετικό με τους μάρτυρες,” δήλωσε ο ίδιος στην διάρκεια μιας συνέντευξης του. “Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, για την ολοκλήρωση της έρευνας μας,” πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο που είναι μέλος στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας δήλωσε ότι κατανοεί τον εκνευρισμό του Τραμπ Τζούνιορ δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η κλήση αυτή, δεν αποτελεί το “επίκεντρο” της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

“Δε νομίζω ότι αυτό εντάσσεται σε μία προσπάθεια να τον βλάψουν. ΠΙστεύω ότι αν επικρατήσει ψυχραιμία και γίνουν περισσότερες συζητήσεις, θα μπορέσουμε να βρούμε έναν δρόμο, ώστε η επιτροπή να λάβει τις πληροφορίες που θέλει κι ο [Τραμπ Τζούνιορ] να τελειώνει” με αυτό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωναν τις τελευταίες ημέρες σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι ενδιαφέρονταν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας πολιτικής σύγκρουσης, με δεδομένη την σφοδρότητα που θα είχε η διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Γερουσίας και στην περίπτωση, που ο Τραμπ Τζούνιορ αγνοούσε την κλήση προς κατάθεση που έλαβε από τον Μπουρ.

Πηγή: “Politico”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...