Ο επίδοξος διάδοχος της Μέρκελ αποδομεί την πολιτική της στο προσφυγικό

Στις επικρίσεις του για την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά την προσφυγική κρίση επανέρχεται ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν,

ανεβάζοντας τον τόνο καθώς έχει αρχίσει την εκστρατεία του για να τη διαδεχθεί στην ηγεσία της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) τον Δεκέμβριο.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που κυκλοφορεί σήμερα, ο Σπαν κρίνει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται έναντι των προσφύγων και η μετανάστευση είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που το κόμμα έχει χάσει την εμπιστοσύνη της βάσης του.

Αποκαλεί την πολιτική της Μέρκελ για την κρίση των προσφύγων «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο 38χρονος Σπαν είναι το ένα από τα στελέχη του CDU που έχουν εκφράσει ανοικτά την πρόθεσή τους να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριό του τον Δεκέμβριο, μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίου αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα είναι υποψήφια, αλλά θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το πέρας της τρέχουσας θητείας της, το 2021.

Ο Σπαν καλεί στο άρθρο του το CDU και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), να αφήσουν πίσω τους τη σύγκρουσή τους όσον αφορά την απόφαση που είχε πάρει η Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα και η χώρα να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, σημειώνει πως, παρά τις διαψεύσεις, το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο. Η Γερμανία, γράφει, συνεχίζει να βιώνει «μη συντεταγμένη» μετανάστευση, ανθρώπων που είναι «στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες», και ανέρχονται κατ’ αυτόν σε περίπου 200.000 «ετησίως».

Ο Σπαν τονίζει πως οι υποσχέσεις περί προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αθετήθηκαν και η ανακατανομή και η ένταξη των προσφύγων δεν επιτεύχθηκαν. Αρνείται πως σκοπός του είναι το CDU να κάνει στροφή στη δεξιά και διαβεβαιώνει πως αυτό που θέλει είναι να εφαρμόσει πολιτικές που βασίζονται στην κοινή λογική, τις γερμανικές αξίες και την ακεραιότητα.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...