• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο ELN αναλαμβάνει την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στην Μπογοτά της Κολομβίας

Ο ELN αναλαμβάνει την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στην Μπογοτά της Κολομβίας

Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης επισήμως η τελευταία που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία,

 ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της εθνικής σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά την Πέμπτη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι και η οποία οδήγησε στη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας, με απόφαση του προέδρου Ιβάν Ντούκε.

«Η επιχείρηση εναντίον αυτών των εγκαταστάσεων και των δυνάμεών τους ήταν νόμιμη εντός των ορίων του δικαίου του πολέμου», ενώ «δεν προκάλεσε κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων», τόνισε η εθνική διοίκηση του ELN σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στον ιστότοπο της οργάνωσης.

Η επίθεση έγινε με ημιφορτηγό παγιδευμένο με ποσότητα 80 κιλών πεντολίτη, ενός ισχυρού εκρηκτικού, σύμφωνα με την αστυνομία. Στοίχισε τη ζωή σε είκοσι ανθρώπους — πέραν του δράστη — και τραυμάτισε άλλους 68. Οι αρχές επέρριψαν σχεδόν αμέσως την ευθύνη για την ενέργεια στον ELN, και ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποφάσισε κατόπιν να διακόψει οριστικά την ειρηνευτική διαδικασία με την γκεβαριστική οργάνωση.

   Οι συνομιλίες, που διεξάγονταν στην Αβάνα, είχαν ήδη ανασταλεί πριν η επίθεση στην Μπογοτά να οδηγήσει στο τέλος τους.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ELN, μέσα στη σχολή της αστυνομίας βρισκόταν μια στρατιωτική εγκατάσταση, που ήταν ο στόχος της επίθεσης. Σε αυτήν δίνονταν «οδηγίες» και γινόταν «εκπαίδευση» αστυνομικών, που κατόπιν επιδίδονταν στη «συγκέντρωση πληροφοριών» που οδηγούσαν σε «στρατιωτικές επιχειρήσεις», συμμετέχοντας «ενεργά» στον πόλεμο και ειδικά στις επιχειρήσεις «καταστολής του αντάρτικου».

Η οργάνωση διευκρίνισε πως η επίθεση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη έγινε σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διέταξε η κυβέρνηση του Ντούκε μεσούσης της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός που είχε ανακοινώσει ο ELN την περίοδο των εορτών του τέλους της χρονιάς και των αρχών της νέας.

   «Ο πρόεδρος δεν έδωσε την απαραίτητη διάσταση σε αυτή τη χειρονομία ειρήνης» και «η αντίδρασή του ήταν να εξαπολύσει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον μας σε όλη την επικράτεια», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

   Η οργάνωση προτείνει να συναφθεί αμοιβαία εκεχειρία «για δημιουργηθεί κλίμα που θα ευνοεί τις ειρηνευτικές προσπάθειες».

   Μετά την επίθεση όμως, ο Ιβάν Ντούκε ενταφίασε την ειρηνευτική διαδικασία κι επανενεργοποίησε τα εντάλματα σύλληψης των διαπραγματευτών των ανταρτών.   

«Διέταξα (…) να αρθεί η αναστολή ισχύος των ενταλμάτων σύλληψης 10 μελών του ELN που αποτελούσαν μέρος της αντιπροσωπείας της οργάνωσης αυτής στην Κούβα κι ανακάλεσα την απόφαση που δημιουργούσε τις συνθήκες για τη διαμονή τους» στην Αβάνα, είπε ο Ντούκε. «Ευχαριστούμε την κυβέρνηση της Κούβας για την αλληλεγγύη που μας εξέφρασε και της ζητούμε (…) να προχωρήσει στη σύλληψη των τρομοκρατών που βρίσκονται στο έδαφός της και την παράδοσή τους στις κολομβιανές αστυνομικές αρχές», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •