• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο δολοφόνος Αζέρος αξιωματικός που έμεινε ατιμώρητός για το έγκλημά του – Ορκίστηκε να σκοτώσει κάθε Αρμένιο

Ο δολοφόνος Αζέρος αξιωματικός που έμεινε ατιμώρητός για το έγκλημά του – Ορκίστηκε να σκοτώσει κάθε Αρμένιο

Ο εικονιζόμενος δολοφόνος είναι ο Αζέρος αξιωματικός Ramil Safarov.

Το 2004 το ΝΑΤΟ διοργάνωσε ένα σεμινάριο στη Βουδαπέστη για μετεκπαίδευση στρατιωτικών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο Αζέρος υπολοχαγός Safarov και ο 25χρονος Αρμένιος Γκούργκεν Μαργκαριάν.

Έτσι στη Εθνικής Άμυνας Zrínyi Miklós, μέρος όπου διέμμεναν οι συμμετέχοντες, ο αδίστακτος Αζέρος παραβίασε την πόρτα στον κοιτώνα του Μαργκαριάν τον σκότωσε ενώ κοιμόταν!

Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε αργότερα επιχείρησε να σκοτώσει και άλλον Αρμένιο αξιωματικό!

Ο ίδιος είπε ενώπιον των Ουγγρικών αρχών τα εξής σοκαριστικά λόγια:

«Μετανιώνω που δε σκότωσα άλλους Αρμένιους πιο πριν. Αν όχι εδώ και τώρα, θα κάνω το ίδιο οπουδήποτε κι αν βρεθώ. Αν υπήρχαν περισσότεροι Αρμένιοι εδώ, θα ήθελα να τους είχα σκοτώσει κι αυτούς. Αποστολή μου είναι να σκοτώσω όλους του Αρμένιους»

Σημειώνεται πως η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Μαργκαριάν και την απόπειρα δολοφονίας κατά ενός ακόμη Αρμένιου.

Τα χρόνια πέρασαν ωστόσο, όταν το 2012 Ουγγαρία και Αζερμπαϊτζάν έφτασαν σε μία συμφωνία-μαμούθ ύψους 2 δισ. ευρώ, όπου το Μπακού θα αγόραζε ουγγρικά ομόλογα.

Το αντίτιμο θα…φαινόταν λίγες μέρες μετά, όταν ο Safarov με επείγουσα απόφαση της Βουδαπέστης εκδόθηκε στο Αζερμπαϊτζάν.

Η δε Ουγγαρία υποστήριξε πως έλαβε εγγυήσεις από το Αζερμπαϊτζάν ότι ο Αζέρος δολοφόνος θα εκτίσει κανονικά την ποινή που του είχε επιβληθεί στη χώρα του.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Απεναντίας, ο Safarov έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν με τιμές…ήρωα!

Ενδεικτικό είναι πως ο Πρόεδρος Ιλχάν Αλίγιεφ του απένειμε χάρη, τον προήγαγε στον βαθμό του ταγματάρχη, του απέδωσε μισθούς 8 ετών, ενώ του έδωσε αμέσως και ένα σπίτι καθώς και αυτοκίνητο!

Όπως ήταν φυσικό μετά από αυτό το μεγαλοπρεπές φιάσκο της Ουγγαρίας, η Αρμενία διέκοψε κάθε διπλωματική σχέση μεταξύ της και οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του διπλωματικού επεισοδίου.

8 περίπου χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασε το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση του άρθρου 14 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση των διακρίσεων).

Ωστόσο η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έμεινε απαθέστατη μπροστά σε ένα έγκλημα μίσους ξεπερνούσε τα σύνορα της χώρας και έφτανε να περιλαμβάνει απειλές Αζέρου αξιωματικού κατά συλλήβδην των Αρμενίων!