Ο 29χρονος «ψηφιακός νομάς» που βγάζει εκατομμύρια ενώ ταξιδεύει με το φορτηγό του

Ο Jack Mann είναι ένας 29χρονος που όταν χτυπάει το ξυπνητήρι του δεν βάζει το κουστούμι του, δεν δένει την γραβάτα του και δεν τρέχει να πάει στη δουλειά του για να μην «μπλέξει» στην κίνηση και αργήσει. Αντιθέτως, φοράει το τζιν του, παίρνει το βαν του και γυρίζει τον κόσμο.

Όχι γιατί θέλει απλά να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του αλλά γιατί αυτό είναι μέρος της δουλειάς του.

Για την ακρίβεια ο Jack Mann είναι ένας ψηφιακός νομάς. Οι Digital nomads, όπως έχει επικρατήσει ο όρος, ζουν τη ζωή που όλοι ονειρεύονται. Ταξιδεύουν, έχουν τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του χρόνου τους και παράλληλα υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο το επάγγελμα που αγαπούν. Το μόνο που χρειάζονται είναι γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο ,για να μην χάνουν κανένα επαγγελματικό e-mail, και έναν ανοιχτόμυαλο εργοδότη που να αντιλαμβάνεται ότι η απόδοση ενός εργαζομένου είναι συνάρτηση της παροχής κινήτρων και της ελευθερίας κινήσεων.

Πλέον με την κατάργηση των χρεώσεων roaming εντός ΕΕ ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως «πολίτη του κόσμου» επιλέγουν την τηλεργασία, ακόμη και εκτός εθνικών συνόρων, αφού χάρη στο ιντερνέτ δεν υφίστανται γεωγραφικοί περιορισμοί. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, μέχρι σήμερα ήταν ευέλικτες στην υιοθέτηση ενός τέτοιου εργασιακού μοντέλου μόνο για όσους εργάζονταν στις μεγάλες πρωτεύουσες, τάση η οποία φαίνεται να έχει αλλάξει και να περιλαμβάνει πιο απομακρυσμένους προορισμούς που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, καθώς και αξιόπιστες συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Έτσι, ο Mann και η φίλη του, Hanna, ξεκίνησαν να ταξιδεύουν τον περασμένο έτος, όταν η επιχείρησή του απογειώθηκε και έκτοτε δουλεύει ενώ έχει διανύσει 15.000 μίλια και 11 αμερικανικά κράτη με το βαν του.

105361101-1532932069823vanbeach.600×400.jpg

Ενίσχυση παραγωγικότητας

Και επειδή ίσως υπάρξουν κάποιοι επιφυλακτικοί και δύσπιστοι, ο 29χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Vibes έχει την απάντηση: η αλλαγή του τρόπου ζωής του, τον έκανε πιο παραγωγικό. Οι «υψηλής πιστότητας» ωτοασπίδες του, είδαν αύξηση της ζήτησης και 2 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, όταν έκαναν την εμφάνισή τους το 2017.

«Κάθε μέρα είναι ένα καινούργιο ταξίδι που κάνει τον εγκέφαλό σας να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και τις εργάσιμες μέρες σας υπερπαραγωγικές, με τον ίδιο τρόπο που οργανώνετε τη λίστα των εργασιών σας το Σαββατοκύριακο», λέει ο Mann.

Παραδοσιακά, οι «ψηφιακοί νομάδες» εργάζονται σε τομείς της τεχνολογίας, όπως το web development ή τον σχεδιασμό. Σήμερα, πολλές περισσότερες καριέρες προσφέρονται για τον ψηφιακό τρόπο ζωής των νομάδων, που σημαίνει ότι συγγραφείς, μεταφραστές, διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κοινωνικοί επιχειρηματίες, bloggers, αναλυτές, σύμβουλοι και πολλοί ακόμη μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από τους φορητούς υπολογιστές τους με μια σύνδεση Wi-Fi, χωρίς φυσική παρουσία σε χώρο εργασίας.

Δεν είναι όλοι αυτοί οι παγκόσμιοι νομάδες επιχειρηματίες ή αυτοαπασχολούμενοι. Αντίθετα, πολλοί εργάζονται σε εταιρείες, αλλά έχουν την επιλογή να το κάνουν εξ αποστάσεως. Μάλιστα, πολλές εταιρείες αρχίζουν να προσφέρουν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας στους υπαλλήλους τους.

«Η δουλειά είναι μια δράση, όχι ένας τόπος», λέει ο Mann. «Η τεχνολογία έχει επιτρέψει σε μη παραδοσιακά εργασιακά περιβάλλοντα να ευδοκιμήσουν σε μια εποχή που οι επίσημοι χώροι εργασίας γίνονται αντικείμενο του παρελθόντος».

Εξοικονόμηση χρημάτων

Η αλλαγή του τρόπου ζωής του Mann αποδείχθηκε θετική και για τα οικονομικά του, όπως δηλώνει ο ίδιος.

Από τότε που αγόρασε το φορτηγό του για περίπου 50.000 δολάρια, ο Mann μείωσε τις μηνιαίες δαπάνες του κατά 30%, αφήνοντας το διαμέρισμά του στη Μινεάπολη σε έναν φίλο και παρκάροντας κυρίως σε ελεύθερους χώρους. Κατά τους εννέα μήνες που ταξιδεύουν μέχρι τώρα, ο Mann είπε ότι έμεινε σε μόλις οκτώ ξενοδοχεία χάρη σε πλήθος ελεύθερων κατασκηνώσεων σε όλη τη χώρα.

Έχει μειώσει επίσης τα υλικά αγαθά και τις διάφορες άσκοπες δαπάνες.

newmoney.gr

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu