Νέος πανευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Ένα νέο τοπίο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων

και στις υποχρεώσεις των εταιρειών που τα επεξεργάζονται, φέρνει και στη χώρα μας ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός 679/2016 (GDPR).

Οι νέες προκλήσεις για τις εταιρείες, αλλά και προτάσεις για το πως θα προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που οργάνωσ ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, παρουσιάστηκε το περιεχόμενο του νέου γενικού κανονισμού, και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος.
Ο κ. Μενουδάκος, μεταξύ των άλλων, επισήμανε:

«Λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αλματώδους αύξησης της ροής των πληροφοριών έχουν πολλαπλασιαστεί οι κίνδυνοι για τα προσωπικά δεδομένα, πράγμα που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω προστασία τους. Ο νέος κανονισμός όχι μόνο βελτιώνει τους κανόνες προστασίας αλλά επιφέρει ευρύτατη αναμόρφωση, καθιστώντας σαφέστερες και αυστηρότερες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ενώ παράλληλα προβλέπει και τη δυνατότητα επιβολής υψηλών προστίμων».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου, η οποία προεδρεύει της σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, προέβη σε μια γενική επισκόπηση του κανονισμού, ανέπτυξε τα προβλήματα προσαρμογής του ελληνικού δικαίου στον γενικό κανονισμό και ενημέρωσε τέλος ότι το νομοσχέδιο είναι πλέον έτοιμο.

Τέλος, την συζήτηση συντόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος, Νικόλας Κανελλόπουλος, που ανέφερε πως οι εταιρείες θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική και τη συμπεριφορά τους: «Η ρύθμιση της επεξεργασίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ισοδυναμεί με επαναπλαισίωση σχεδόν κάθε τομέα της οικονομικής ζωής και δραστηριότητας των επιχειρήσεων», ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος, Λεωνίδας Γεωργόπουλος.

(protothema)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...