Νέο βιβλίο αποκαλύπτει την οργή των συνεργατών του Τραμπ

Δεν είναι μυστικό στην Ουάσινγκτον ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κι ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έχουν συχνά διαφωνίες.

Ωστόσο, ο αυστηρά πειθαρχημένος συνταξιούχος στρατηγός του Στρατιωτικού Σώματος των Πεζοναυτών έχει κρατήσει μυστικές τις προσωπικές διαφωνίες που έχει με τον Τραμπ, αποτρέποντας την διαρροή τους στα ΜΜΕ.

Ο Μάτις το πετύχαινε αυτό, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση του Μπομπ Γούντγουορντ, σχολιάζει το Politico, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφορεί την 11η Σεπτεμβρίου, ο βετεράνος δημοσιογράφος περιγράφει έναν εξοργισμένο υπουργό Άμυνας, ο οποίος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο σχέσεων, με τον αρχιστράτηγο του, που είναι ο πρόεδρος Τραμπ.

Σε μία ιδιωτική συζήτηση με συνεργάτες του, ο Μάτις φέρεται να φανερώνει τις πραγματικές σκέψεις του για τον Τραμπ, ενώ τον συγκρίνει με «έναν μαθητή της πέμπτης ή της έκτης δημοτικού».

Στο βιβλίο του με τίτλο «Fear» (Φόβος) ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ, ο βετεράνος δημοσιογράφος που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate βασίστηκε σε εκατοντάδες ώρες συνομιλιών με ανθρώπους-κλειδιά.

Όπως αναφέρεται στις 448 σελίδες του βιβλίου, τμήματα του οποίου προδημοσίευσε η Washington Post, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ήταν τόσο έξω φρενών με τη συμπεριφορά του Τραμπ ώστε έφτασε στο σημείο να τον περιγράψει σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του με άλλα στελέχη ως «ανόητο». Φέρεται, επίσης, να έχει αναρωτηθεί «δεν καταλαβαίνω γιατί είμαστε εμείς εδώ. Είναι η χειρότερη δουλειά που είχα ποτέ».

Η αποκάλυψη αυτή, φέρνει τον σημερινό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ σε δύσκολη θέση, ενώ στην ίδια αυτή θέση, έχουν βρεθεί αρκετοί υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου. Μεταξύ αυτών, ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αλλά κι ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι. Τόσο οι δύο πρώην αξιωματούχοι, όσο κι ο σημερινός προσωπάρχης έχουν όπως έχει αναφερθεί, προσβάλει το επίπεδο νοημοσύνης του Τραμπ. Ως άμεση συνέπεια της στάσης τους αυτής, είδαν το επίπεδο των σχέσεων τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδεινώνεται ταχύτατα.

Ειδικότερα, ο Τίλερσον που ήταν στενός πολιτικός σύμμαχος του Μάτις, είδε την τύχη του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να κρίνεται επί τη βάσει της αποκάλυψης που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και σύμφωνα με την οποία, στην διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ ως ηλίθιο.

Σύμφωνα με την άποψη Αμερικανών αξιωματούχων, η αποκάλυψη αυτή επιδείνωσε ακόμη περισσότερο μία σχέση έντασης που προϋπήρχε μεταξύ του Τραμπ και του (τότε) επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με συνέπεια την αποπομπή του Τίλερσον από τα καθήκοντα του, μετά από πέντε μήνες.

Παρά το γεγονός της δημοσιοποίησης αρκετών περιπτώσεων κατά τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαφωνίες με τις απόψεις του προέδρου Τραμπ, ο Μάτις ήταν -μέχρι τώρα- επιτυχής στην προσπάθειά του να μην δημοσιοποιήσει την προσωπική απαξίωση που αισθάνεται για τον πρόεδρο Τραμπ.

Οι συνεργάτες του σημερινού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο Μάτις αισθάνεται ότι έχει ένα σοβαρό καθήκον να διασφαλίσει την ασφάλεια των ΗΠΑ κι έχει εργαστεί σκληρά, προκειμένου να αποφύγει μία μετωπική σύγκρουσή του με τον Τραμπ.

Έτσι, προκάλεσε κάποια έκπληξη η κίνησή του να εκδώσει ανακοίνωση αμφισβητώντας τα όσα προκύπτουν για την στάση του, από το ρεπορτάζ του Γούντγουορντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προσέβαλε τη νοημοσύνη του Αμερικανού προέδρου.

«Τα περιφρονητικά λόγια σχετικά με τον πρόεδρο που αποδίδονται σε μένα από το βιβλίο του Γούντγουορντ δεν ειπώθηκαν ποτέ από μένα ή κατά την παρουσία μου. Παρά το γεγονός ότι απολαμβάνω γενικά να διαβάζω μυθιστορήματα, αυτό, αποτελεί τμήμα μιας συγγραφής βιβλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι ανώνυμες πηγές του, δεν του προσδίδουν αξιοπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάτις σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Καθώς υπηρετώ αυτή την κυβέρνηση, η ιδέα ότι θα μπορούσα να επιδείξω απέχθεια για τον εκλεγμένο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων, πρόεδρο Τραμπ, ή να ανεχθώ ασέβεια για το γραφείο του προέδρου, στο οποίο εντάσσεται το υπουργείο Άμυνας, αποτελεί προϊόν της πλούσιας φαντασίας που μπορεί να έχει κάποιος» επεσήμανε η ίδια ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu