Νέο Σύνταγμα με την βοήθεια των Ρώσων ετοιμάζει ο Άσαντ για την πολύπαθη Συρία

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συζήτησε την Κυριακή με έναν απεσταλμένο της Ρωσίας, του κυριότερου συμμάχου του, τρόπους να «εξαλειφθούν τα εμπόδια» για να σχηματιστεί μια επιτροπή που θα αναλάβει την κατάρτιση νέου Συντάγματος,

όπως αξιώνουν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Δύση, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια μιας τετραμερούς συνόδου αφιερωμένης στη Συρία την 27η Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν να έχει δημιουργηθεί πριν από τέλος της χρονιάς αυτή η επιτροπή, όπως ζητεί ο ΟΗΕ, για να μπουν τα θεμέλια στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Στη Δαμασκό, ο Άσαντ και ο Ρώσος απεσταλμένος Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη η Ρωσία και η Συρία να «συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια για τη σύσταση αυτής της επιτροπής», ανέφερε ανακοίνωση της συριακής προεδρίας.

Μια ρωσοτουρκική συμφωνία χάρη στην οποία αποφεύχθηκε η έναρξη ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, με την προτεραιότητα να δίνεται έκτοτε στη δημιουργία αυτής της επιτροπής που θα αναλάβει την κατάρτιση του συριακού Συντάγματος.

Από τον Ιανουάριο, ο ΟΗΕ εργάζεται για να καθοριστεί η σύνθεση αυτής της επιτροπής, που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα και θα αποτελείται από 150 πρόσωπα — 50 επιλεγμένα από το καθεστώς, 50 από την αντιπολίτευση και 50 από τον ΟΗΕ, ώστε να συμπεριληφθούν στη διαδικασία αντιπρόσωποι της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών και ειδικοί.

Αυτόν τον τελευταίο κατάλογο, των 50 ονομάτων που επελέγησαν από τον ΟΗΕ, τον έχει απορρίψει η συριακή κυβέρνηση. Το καθεστώς Άσαντ σκοπεύει να κάνει μια δική του αντιπρόταση για αυτόν, σε συντονισμό με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, κατά τα Ηνωμένα Έθνη.

Πάντως ακόμη κι αν σχηματιστεί πράγματι αυτή η επιτροπή, αναλυτές προβλέπουν ότι οι συνομιλίες για τα άρθρα του νέου Συντάγματος θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Γενικά, η κυβέρνηση στη Δαμασκό θεωρεί πως η επιτροπή θα κληθεί να «συζητήσει» επί του ισχύοντος Συντάγματος και για την αναθεώρησή του, ενώ η αντιπολίτευση απαιτεί έναν εντελώς νέο θεμελιώδη νόμο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.

Με την υποστήριξη των συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν, το καθεστώς του Άσαντ πολλαπλασίασε τις στρατιωτικές νίκες του επί των ανταρτών και των τζιχαντιστών και πλέον ελέγχει περί τα δύο τρίτα της χώρας.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 360.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

  • 41
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...