Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία – Σκαρφάλωσε στο 83,5%

Στο 83,5% σκαρφάλωσε τη Δευτέρα 3/10 ο πληθωρισμός της Τουρκίας, από 80,2% τον Αύγουστο, μια εβδομάδα αφότου η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, TUIK.

Ο τουρκικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στα μέσα του 1998, τροφοδοτούμενος από μια πειραματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας που έχει διώξει τους ξένους επενδυτές και έχει διαβρώσει την αξία της λίρας. Ο μηνιαίος πληθωρισμός επιταχύνθηκε 3,1%, ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο.

Η επιτάχυνση ακολουθεί μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων φέτος από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου που απειλούν να συσσωρεύσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον πληθωρισμό.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία έχει τα μεγαλύτερα αρνητικά επιτόκια στον κόσμο ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε στην τελευταία της πρόβλεψη τον Ιούλιο ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί κάπου μεταξύ 80% και 90% μέχρι τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί στο 65% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

(Newmoney – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί