• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νεο-οθωμανικό παραλήρημα Ερντογάν για «κατακτητές Ιερουσαλήμ»

Νεο-οθωμανικό παραλήρημα Ερντογάν για «κατακτητές Ιερουσαλήμ»

«Όσο υπάρχουν μουσουλμάνοι και άνθρωποι που υπερασπίζονται τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, η Παλαιστίνη θα συνεχίσει να υπάρχει», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

σε ομιλία του που μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νέο-οθωμανικό παραλήρημα, σε συνάντηση της Μόνιμη Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία θα ενθαρρύνει τον λαό της να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, «ώστε οι κατακτητές να μην εξασθενίσουν τα φώτα της ιερής πόλης». Οι διεθνείς οργανισμοί, συνέχισε, έχουν απογοητεύσει τους μουσουλμάνους για την Παλαιστίνη και τους εμφύλιους πολέμους, παρόλο που οι μουσουλμάνοι πίεσαν για εξεύρεση λύσης.

Από τη Συρία στο Ιράκ, την Υεμένη, την Παλαιστίνη, η κρίση και η αιματοχυσία στην περιοχή προέρχονται από σύνορα που έχουν χαραχθεί από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε, σημειώνοντας πως σε περιοχές όπου τα σύνορα έχουν χαραχτεί με αίμα, δεν πρέπει να φτιάξουμε νέα σύνορα, νέους τοίχους στις καρδιές μας.

«Αν εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και πείνας στην Υεμένη, οι μουσουλμάνοι είναι υπεύθυνοι για αυτό και όχι άλλοι».

«Οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει πλέον να ξεγελαστούν από εκείνους που προσπαθούν να υποκινήσουν τις διαφορές τους και να στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου», είπε, προσθέτοντας «Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα εκείνων που δίνουν περισσότερο βάρος σε μια σταγόνα πετρελαίου από μια σταγόνα αίματος».

Επιπλέον, τόνισε πως η χρήση εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο μεταξύ των ισλαμικών χωρών είναι σημαντική για την «απελευθέρωση από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά», και επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση μεταρρύθμιση στη δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κόσμος του.. Ερντογάν

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες μια συνάντηση με θέμα το σύνθημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», με αφορμή την επικείμενη διάσκεψη κορυφής των G20.

Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει από καιρό τη μεταρρύθμιση της δομής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» και έχει επικρίνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου – την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α.

Στο πάνελ υπήρξε σειρά συζητήσεων στο πλαίσιο της σημερινής Τουρκίας, με θέματα όπως την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, το εμπόριο και τις επενδυτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία και η Λατινική Αμερική, και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Λατινικής Αμερικής.

Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, ακαδημαϊκοί, ΜΚΟ και ομάδες προβληματισμού ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα, η οποία διεξήχθη στην έδρα της Αργεντινής στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (CARI).

Η Αργεντινή θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη κορυφής των G20 με θέμα «Οικοδόμηση συναίνεσης για δίκαιη και αειφόρο ανάπτυξη» μεταξύ 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου. Ο Ερντογάν θα παραστεί στη διάσκεψη κορυφής των ηγετών της ομάδας G20 στην Αργεντινή και θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στην Παραγουάη και τη Βενεζουέλα στις 2-3 Δεκεμβρίου.

Από Sigmalive