Νέα πρόταση των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους Patriot

Η Τουρκία έλαβε μια νέα πρόταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια του συστήματος Patriot, όπως δήλωσε την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, την Τετάρτη, μιλώντας για τις συνομιλίες που είχε με τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν. Ο Χουλουσί Ακάρ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ.

«Μετά από διάφορα στάδια διαπραγματεύσεων για το σύστημα αεράμυνας Patriot, οι Ηνωμένες Πολιτείες μάς έκαναν μια νέα πρόταση για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που χρειαζόμαστε. Τώρα, τα (σ.σ. αρμόδια) τμήματα μας και οι ειδικοί αναλύουν λεπτομερώς αυτή την πρόταση. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, θα ειδοποιήσουμε αμέσως τους Αμερικανούς συναδέλφους μας για τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στην πρόθεσή τους να πουλήσουν στην Άγκυρα τα πυραυλικά συστήματα Patriot αντί των ρωσικών S-400, ενώ ταυτόχρονα έχουν απειλήσει και να ακυρώσουν κάθε συμφωνία για Patriot και F-35 εάν η Τουρκία επιμείνει στην απόφασή της. Οι σχέσεις Ουάσιγκτον — Άγκυρας είναι τεταμένες λόγω των αντιδράσεων των ΗΠΑ στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Σε δηλώσεις του, πριν μερικές μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι η συμφωνία με την Ρωσία είναι τελειωμένη υπόθεση και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επεκτείνει τη συμφωνία για τους S-400 εάν δεν μπορεί να αγοράσει τους Patriot.


«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να μας πουλήσουν τους Patriot, τότε αύριο μπορούμε να αγοράσουμε τη δεύτερη πυροβολαρχία S-400 και μπορούμε επίσης να αγοράσουμε άλλα συστήματα πυραυλικής άμυνας», ανέφερε.

Στον αντίποδα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε απαριθμήσει, την προηγούμενη εβδομάδα, «τα ρίσκα» που αναλαμβάνει η Τουρκία εάν προχωρήσει στην αγορά των S-400. «Εάν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400, αναλαμβάνει τον κίνδυνο να μην λάβει τα συστήματα εναέριας και πυραυλικής άμυνας Patriot. Επομένως, αυτά είναι σαφή ρίσκα που συζητήσαμε εκτενώς και συνεχίζουμε να υπάρχουν», δήλωνε, μεταξύ άλλων, ο Ρόμπερτ Παλαντίνο.

Από Sputnik, ΦΩΤΟ: eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...