• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΝΑΤΟ: Έρχεται η μεγαλύτερη άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο- 44.000 στρατιώτες (βίντεο)

ΝΑΤΟ: Έρχεται η μεγαλύτερη άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο- 44.000 στρατιώτες (βίντεο)

Με την ένταση με τη Ρωσία να αυξάνεται διαρκώς το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη άσκηση από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου με τη συμμετοχή άνω των 44.000 στρατιωτών.

Η άσκηση Trident Juncture 2018 στη Νορβηγία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 23 Νοεμβρίου και αποβλέπει στην ετοιμότητα της Συμμαχίας σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα από τα 29 μέλη της δεχθούν επίθεση.

Το ΝΑΤΟ απέφευγε επί μακρόν τα εντατικά γυμνάσια, αλλά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία, άλλαξε στρατηγική καθώς η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία Εσθονία) αισθάνονται ότι απειλούνται από την πολιτική του μεγάλου γείτονά τους.

Στο αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το σενάριο της Trident Juncture 2018 δεν προβλέπει απάντηση σε ρωσική επίθεση, αλλά εξάσκηση της συλλογικής άμυνας. «Το σενάριο και η άσκηση δεν στρέφονται κατά συγκεκριμένης χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη διπλωμάτες μελών της Συμμαχίας υπογραμμίζουν ότι φυσικά και δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η άσκηση θα λάβει χώρα σε κράτος που συνορεύει με τη Ρωσία, η οποία -όπως σημειώνουν -προετοιμάζεται εντατικά το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο μιας μεγάλης σύρραξης. Στην τελευταία μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας με τη ν επωνυμία «Βοστόκ 2018», μστα ανατολικά της χώρας μετείχαν, όπως ανέφερε η Μόσχα, σχεδόν 300.000 στρατιώτες, καθώς και δυνάμεις από την Κίνα και τη Μογγολία.