Ν.Τραμπ: «Θα καταργήσω την αυτόματη χορήγηση υπηκοότητας σε παιδιά μεταναστών»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι με ένα απλό διάταγμα μπορεί να καταργήσει το καθεστώς αυτόματης χορήγησης αμερικανικής υπηκοότητας στα παιδιά που γεννούνται στις ΗΠΑ από μη

– Αμερικανού πολίτες ή παράτυπους μετανάστες, μία πρακτική που ισχύει στη χώρα από το 1968.

Σε συνέντευξή του στο Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε:

«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου αν έρθει κάποιος και αποκτήσει μωρό, αυτό το μωρό είναι πολίτης των ΗΠΑ (…) με όλα τα πλεονεκτήματα», δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Είναι γελοίο, είναι γελοίο, πρέπει να σταματήσει. Μου έλεγαν πάντα ότι χρειαζόμαστε μια συνταγματική αναθεώρηση. Ξέρετε κάτι; Δεν ισχύει», επεσήμανε ο Τραμπ.

«Γίνεται με ένα διάταγμα».

Στο μεταξύ, για να εμποδίσει το καραβάνι των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να τους κρατήσει «σε πόλεις από σκηνές» και να αναπτύξει περισσότερους από 5.000 στρατιώτες για τους φυλάνε.

«Αν ζητήσουν άσυλο, θα τους κρατήσουμε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Θα τους κρατήσουμε, θα κατασκευάσουμε πόλεις από σκηνές, θα στήσουμε σκηνές παντού εκεί κάτω», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Θα κατασκευάσουμε αυτές τις δομές, θα σπαταλήσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα στήσουμε σκηνές (…) και οι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν και, αν λάβουν άσυλο, θα φύγουν», τόνισε.

«Εμείς, αντίθετα με τον Ομπάμα και τους άλλους, θα πάρουμε τους ανθρώπους και θα τους βάλουμε εκεί και θα περιμένουν. Όταν οι άνθρωποι δουν τι συμβαίνει, θα έρθουν πολύ λιγότεροι», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επιχείρηση «Πιστός πατριώτης»

Οι δηλώσεις αυτές του Τραμπ έγιναν αφού ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου για την αντιμετώπιση των μεταναστών από την Ονδούρα. «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναπτύξουμε περισσότερους από 5.200 στρατιώτες στα νοτιοδυτικά σύνορα», οι οποίοι θα προστεθούν στα περίπου 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί, επεσήμανε ο στρατηγός Τένεσι Ο’ Σόνεσι, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χθες.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή της επιχείρησης αυτής», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για έναν αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τους 800 στρατιώτες στους οποίους είχε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο.

Αυτή η επιχείρηση, με την ονομασία «Πιστός Πατριώτης», θα ενισχύσει τα συνοριακά φυλάκια των ΗΠΑ από το Τέξας ως την Καλιφόρνια και θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στα μέλη της υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) σε άλλες περιοχές που δεν φυλάσσονται εξίσου καλά.

«Η ασφάλεια των συνόρων είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ο αμερικανικός στρατός θα βελτιώσει την ικανότητα της CBP να ενισχύσει τα σύνορα», διαβεβαίωσε ο Ο’ Σόνεσι.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε μια μεγάλη ομάδα να εισέλθει στις ΗΠΑ με παράνομο και επικίνδυνο τρόπο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Κέβιν ΜακΑλίναν, επικεφαλής της CBP.

«Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες μετανάστες μεταξύ των συνόρων της Γουατεμάλας και των ΗΠΑ κινούνται προς εμάς», εξήγησε, εκτιμώντας ότι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες μετρούν 3.500 και 3.000 ανθρώπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτών στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα, εκμεταλλευόμενος το καραβάνι αυτό των μεταναστών για να υπερασπιστεί τη μεταναστευτική του πολιτική ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

«Πολλά μέλη συμμοριών και πολύ κακοί άνθρωποι έχουν διεισδύσει στο καραβάνι που κατευθύνεται προς τα νότια σύνορά μας», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα το πρωί, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πρόκειται για μια εισβολή στη χώρα μας και ο στρατός μας σας περιμένει», προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...