Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση στρατιωτικού της Βόρειας Κορέας που αιχμαλωτίζεται αφότου το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτικών από την Πιονγκγιάνγκ στο ρωσικό έδαφος για την υποστήριξη της Μόσχας.
«Στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο με την υπηρεσία πληροφοριών συμμάχου χώρας, επιβεβαιώθηκε ότι βορειοκορεάτης στρατιωτικός τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε», ανέφερε η νοτιοκορεάτικη εθνική υπηρεσία πληροφοριών σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιστάσεις.
Αντιδρούσε σε δημοσιεύσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από Ουκρανούς που αναφέρονταν στην αιχμαλώτιση του στρατιωτικού και συνοδεύονταν από φωτογραφίες Ασιάτη που παρουσιάζεται ως Βορειοκορεάτης.
Σύμφωνα με το Κίεβο, 12.000 στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας, ανάμεσά τους «περίπου 500 αξιωματικοί και τρεις στρατηγοί», έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, μέρος της οποίας είχαν καταλάβει ουκρανοί στρατιωτικοί τον Αύγουστο και συνεχίζουν να κατέχουν τμήματά τους.
Ούτε η Ρωσία, ούτε η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσαν ποτέ την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο πλευρό του ρωσικού στρατού.
Τη Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως έχουν «σκοτωθεί ή τραυματιστεί» σχεδόν 3.000 στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας αφότου άρχισαν να εμπλέκονται στη μάχη στο πλευρό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Την ίδια ημέρα, η Σεούλ έκανε λόγο από την πλευρά της για 1.100 βορειοκορεάτες «νεκρούς ή τραυματίες».
Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας έκανε γνωστό πως παρατήρησε προετοιμασίες που το κάνουν να θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να στείλει κι άλλες μονάδες του στρατού της στη Ρωσία, είτε για να ενισχύσουν είτε για να απαλλάξουν αυτές που εμπλέκονται ήδη σε μάχες, καθώς και drones και άλλα όπλα.
Η εμπλοκή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στις μάχες «δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση», είπε πάντως την Τρίτη ο Γέβγκεν Γέριν, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR).
Κατ’ αυτόν, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα δεν είχαν καμιά εμπειρία σε σύγχρονο πεδίο μάχης, ειδικά στην αντιμετώπιση ή την αποφυγή των πανταχού παρόντων drones, και χρησιμοποιούν «πρωτόγονες τακτικές», της περιόδου «του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ενοχλήθηκαν οι διεθνιστές της Ε.Ε. με τις επαφές Ουγγαρίας-Ρωσίας
- Κομισιόν: Λάβαμε την επιστολή Μητσοτάκη για τα social media
- Όπου φύγει φύγει: Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Λαμπρής
- Ο Λίβανος ζητάει να συμπεριληφθεί στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Νέα επίθεση Τραμπ στο ΝΑΤΟ, «τρίβουν» τα χέρια τους οι Ρώσοι
- Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας αποκλείει το ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος εμπλουτισμού του ουρανίου
- Η Κάλας αναγκάστηκε να διορθώσει ανάρτησή της για τη Μ. Ανατολή μετά από σχόλια χρηστών
- Ιράν: Εως 15 πλοία την ημέρα θα περνούν από τα Στενά του Ορμούζ
- Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο ο 20χρονος που συνελήφθη για εμπλοκή σε οπαδικό επεισόδιο
- Αντιδράσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς των προσωπικών γιατρών: «Αδικαιολόγητοι περιορισμοί»









