• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Μυρίζει» διάλυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Λίγοι έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει αυτή την στιγμή (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

«Μυρίζει» διάλυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Λίγοι έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει αυτή την στιγμή (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Ποιά είναι η γραμμή του Α.Τσίπρα και των «συντρόφων»

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

Πέραν των εκλογών στην Ελλάδα αυτές τις μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την στελέχωση των κορυφαίων πόστων της.

Οι διαφωνίες είναι πάρα πολλές και δείχνουν την εικόνα μίας Ευρώπης με αδυναμία να κυβερνηθεί.

Ενώ στην αρχή, η προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (διάδοχος Γιουνκέρ) έδειχνε πως πηγαίνει στον δεξιό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είχε εκφραστεί με προβληματισμό απέναντι στους φόρους της Ατζέντας 2030 (διαβάστε ΕΔΩ), τελικά προκρίθηκε η υποψηφιότητα του αριστερόστροφου Ολλανδού , Φρανς Τίμερμανς, ενώ στον Βέμπερ πρότειναν την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, στην ίδια γραμμή, παρεμπιπτόντως, με τον Α.Τσίπρα, είπε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι οι Σοσιαλιστές ηγέτες θα υπερασπιστούν για την προεδρία της Κομισιόν κι ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τον Τίμερμαρνς.

Ωστόσο, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το «μεταναστευτικό», αντιτάσσονται στην υποψηφιότητα Τίμερμανς.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι δεν έδειξε διόλου αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις τόνισε ότι η κυβέρνησή του θέλει έναν πρόεδρο της Κομισιόν που να μην έχει αρνητικές απόψεις για την ανατολική Ευρώπη λόγω της διαφωνίας των χωρών της στο μεταναστευτικό. «Ο Τίμερμανς δεν είναι αποδεκτός», τόνισε.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και αναμένουμε τι μέλλει γενέσθαι, καθώς οι διεθνιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να μην αφήσουν την Ευρώπη να διολισθήσει προς τα δεξιά, καθώς η Εθνική Δεξιά παραμονεύει, προκειμένου να πάρει το «πάνω χέρι» και εκεί (μετά τις ΗΠΑ και την Ρωσία).

Ενδεικτικό της κατάστασης, που επικρατεί εντός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι το γεγονός πως οι «ευρωβουλευτές» του βρετανικού κόμματος του Brexit γύρισαν την πλάτη τους κατά την ανάκρουση του ευρωπαϊκού ύμνου στην εναρκτήρια πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η κίνησή τους προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις!

Ακόμα και αν βρεθεί λύση, που μάλλον θα βρεθεί, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πια «ρευστή» και «μυρίζει« διάλυση.

ΦΩΤΟ eurokinissi