• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μόσχα: «Δεν θέλουμε κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ αλλά παγκόσμια τάξη και ασφάλεια»

Μόσχα: «Δεν θέλουμε κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ αλλά παγκόσμια τάξη και ασφάλεια»

Μήνυμα με το οποίο διαβεβαιώνει πως η Ρωσία επιδιώκει μόνο τη βελτίωση των ενόπλων δυνάμεων της, εξέδωσε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ.

Τη διαβεβαίωση πως η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και δεν προσανατολίζεται προς έναν νέο κούρσα εξοπλισμών, ούτε σε στρατιωτική κυριαρχία, εξέφρασε μέσω δηλώσεων του ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ.

«Η βελτίωση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων μας, παραμένει προτεραιότητα μας. Αποτελούν την αξιόπιστη ασπίδα και ένα σημαντικό στοιχείο της εθνικής μας ασφάλειας. Ωστόσο, δεν επιζητούμε έναν εξοπλιστικό αγώνα, ούτε στρατιωτική κυριαρχία. Ο στόχος μας είναι να έχουμε στη διάθεση μας, αμυντικές δυνατότητες τόσο ισχυρές, ώστε να αποτρέψουμε οποιονδήποτε ενδεχόμενο αντίπαλο και την επιθετικότητα του» δήλωσε ο Αντόνοφ, ο οποίος σημείωσε πως ο κόσμος του σήμερα είναι πολύ ευάλωτος.

«Οι βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων που έχουν κατοχυρωθεί στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, αγνοούνται ολοένα και περισσότερο. Το επίπεδο της διαμάχης, της έλλειψης εμπιστοσύνης και του απρόβλεπτου μεγαλώνει. Η διαίρεση των κρατών προσφέρει εύφορο έδαφος για επικίνδυνες προκλήσεις και απειλές, όπως η τρομοκρατία» πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Στόχος μας η παγκόσμια τάξη και η δίκαιη ασφάλεια»
Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να δημιουργήσει «έναν απομονωμένο παράδεισο όπου θα απολαμβάνει την ειρήνη και την ηρεμία».

«Η ιστορία έχει αποδείξει πως οι προσπάθειες να επιτευχθούν μονομερή πλεονεκτήματα, είναι καταστροφικές για την σταθερότητα στον κόσμο. Για αυτό το λόγο, από τη δική μας σκοπιά, είναι η κρίσιμη ώρα που τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να συζητήσουν τρόπους, ώστε να φτιάξουν ισομερή και αδιαίρετη ασφάλεια, να διατηρήσουν την στρατηγική σταθερότητα, να προωθήσουν ένα επίπεδο σχέσεων μεταξύ των κρατών, το οποίο δεν θα επιτρέπει την επανάληψη κανενός πολέμου, ούτε «ψυχρού» ούτε «καυτού», δήλωσε ο πρέσβης.

«Η Ρωσία έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει οτιδήποτε, ώστε να δημιουργήσει ευδόκιμη διεθνή συνεργασία, να χτίσει κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ στρατών και να δημιουργήσει μια δίκαιη παγκόσμια τάξη, που θα προσφέρει ασφάλεια και ευημερία, όχι μόνο για τους εκλεκτούς λίγους, αλλά για όλα τα έθνη» συμπλήρωσε.


(Με πληροφορίες από Sputniknews – φωτο:unsplash)