Μόσχα: «Ανησυχούμε για την κατάσταση στον Καύκασο»

Το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση τις δύο πλευρές μετά την ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν ότι οι δυνάμεις του συνέτριψαν μια αρμενική επίθεση κοντά στον διαφιλονικούμενο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η διαμάχη για το Ναγόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή μέσα στο Αζερμπαϊτζάν που τελεί από τη δεκαετία του 1990 υπό αρμενικό έλεγχο, κλιμακώθηκε το 2020 σε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων κατά τον οποίο αζερικά στρατεύματα ανακατέλαβαν τμήματα του εδάφους.

Οι δύο πλευρές κατηγόρησαν χθες, Τετάρτη, η μία την άλλη ότι παραβίασε τους όρους μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

“Παρακολουθούμε από πολύ κοντά, είμαστε φυσικά ανήσυχοι για την επιδείνωση της κατάστασης”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Καλούμε τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση και, αυτό που είναι το πιο σημαντικό, να εφαρμόσουν όλες τις πρόνοιες των τριμερών εγγράφων”.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να εργαστούν για ένα ειρηνευτικό σχέδιο έπειτα από μια κατάπαυση του πυρός, όμως οι δύο πλευρές κατηγορούν κατά καιρούς η μία την άλλη ότι εκτοξεύει οβίδες.

Ο Πεσκόφ είπε πως δεν υπάρχουν προσώρας σχέδια για μια συνομιλία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, όμως μια ενδεχόμενη επαφή των δύο ανδρών θα μπορούσε να διευθετηθεί γρήγορα.

(φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί