Ο Μόντι βρίσκεται στην Κίνα για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια προκειμένου να συμμετάσχει σε μια διήμερη σύνοδο του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σανγκάης μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ηγέτες από την κεντρική, τη νότια και νοτιοανατολική Ασία, καθώς και από τη Μέση Ανατολή, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης του Παγκόσμιου Νότου.
“Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της (αμοιβαίας) εμπιστοσύνης και των (αμοιβαίων) ευαισθησιών”, είπε ο Μόντι στον Σι κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Ινδού ηγέτη στο X.
Η διμερής συνάντηση έλαβε χώρα πέντε ημέρες αφότου η Ουάσινγκτον επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς 50% σε ινδικά προϊόντα λόγω της αγοράς ρωσικού πετρελαίου από το Νέο Δελχί.
Αναλυτές λένε πως ο Σι και ο Μόντι επιδιώκουν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στην πίεση της Δύσης.
Ο Μόντι είπε πως έχει δημιουργηθεί ατμόσφαιρα “ειρήνης και σταθερότητας” στα διαφιλονικούμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια, τόπο μιας παρατεταμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης έπειτα από φονικές στρατιωτικές συγκρούσεις το 2020 μετά τις οποίες πάγωσε η συνεργασία στα περισσότερα πεδία μεταξύ των στρατηγικών αντιπάλων που διαθέτουν αμφότεροι πυρηνικά όπλα.
Ο Ινδός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τη διαχείριση των συνόρων, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Οι δύο ηγέτες είχαν μία σημαντική συνάντηση στη Ρωσία πέρυσι όπου κατέληξαν σε συμφωνία για συνοριακές περιπολίες ξεκινώντας μια προσπάθεια λιωσίματος των πάγων η οποία έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδα καθώς το Νέο Δελχί επιδιώκει να αντισταθμίσει τις ανανεωμένες δασμολογικές απειλές της Ουάσινγκτον.
Οι απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, που είχν ανασταλεί από το 2020, “επαναλαμβάνονται”, πρόσθεσε ο Μόντι χωρίς να αναφερθεί σε χρονικό πλαίσιο.
Η Κίνα συμφώνησε να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, λιπασμάτων και μηχανημάτων διάνοιξης σηράγγων αυτόν τον μήνα στη διάρκεια μιας σημαντικής επίσκεψης στην Ινδία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.
Η Κίνα εναντιώνεται στους υψηλούς δασμούς της Ουάσινγκτον στην Ινδία και θα “σταθεί σθεναρά δίπλα στην Ινδία”, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ινδία Σου Φεϊχόνγκ.
Επί δεκαετίες, η Ουάσινγκτον καλλιεργούσε επιμελώς σχέσεις με το Νέο Δελχί με την ελπίδα ότι θα λειτουργούσε ως περιφερειακό αντίβαρο στο Πεκίνο.
Τους τελευταίους μήνες η Κίνα επέτρεψε σε Ινδούς προσκυνητές να επισκεφθούν βουδιστικούς τόπους στο Θιβέτ, και οι δύο χώρες ήραν αμοιβαία περιορισμούς στη χορήγηση βίας.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 15χρονος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από 26χρονο αλλοδαπό
- Ανένδοτος ο Νετανιάχου για την επόμενη μέρα της Γάζας
- «The Drama»: Νέο τρέιλερ για το ψυχολογικό θρίλερ της Α24 με τους Ζεντάγια και Ρόμπερτ Πάτινσον
- Μηταράκης: «Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τους λαθροδιακινητές και την παράνομη μετανάστευση»
- Γάζα: Εννέα νεκροί και 31 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα
- Γεωργιάδης για Κωνσταντοπούλου: Αν πάρει την εξουσία, ο Στάλιν θα φαίνεται παιδάκι νηπιαγωγείου
- Οι Ολλανδοί ψηφίζουν Άνδρο: Στην κορυφή των ιδανικών προορισμών που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα
- Παγωμένος καφές στους -86°C! Ο πιο κρύος παγωμένος latte στην Ταϊλάνδη, vid
- ΣΥΡΙΖΑ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει
- «Λίστα Έπσταϊν»: Παγκόσμιος χαμός – Τι φαίνεται να ακολουθεί στο βάθος
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΜΙΣΘΟΣ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΕΕ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ
ΑΚΙΝΗΤΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ









