• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μόνον σε τέσσερις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στην κυβέρνηση ένα κόμμα Πράσινων

Μόνον σε τέσσερις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στην κυβέρνηση ένα κόμμα Πράσινων

Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της, προχθές, Τρίτη,

ενός συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, η Αυστρία είναι μόλις η τέταρτη χώρα στο σύνολο των (ακόμη) 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έχει κυβερνητική ευθύνη ένα κόμμα οικολόγων.

Εκτός της Αυστρίας, όπου μόλις τώρα αρχίζει η θητεία της νέας κυβέρνησης, κόμματα Πράσινων συμμετέχουν στην κυβέρνηση μόνον στην Φινλανδία, στην Σουηδία και στο Λουξεμβούργο.

Όπως επισημαίνει σε σημερινές δηλώσεις της στη Βιέννη η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών Κάτριν Στάινερ-Χέμερλε, συνολικά 20 κόμματα Πράσινων έχουν βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε κυβέρνηση χώρας-μέλους της ΕΕ, ωστόσο, όπως παρατηρεί, “πράσινο δεν είναι το ίδιο πράσινο”, καθώς, για παράδειγμα, “στις χώρες της Βαλτικής ως “πράσινα” εμφανίζονται τα παραδοσιακά δεξιά αγροτικά κόμματα”.

Κατά την άποψή της, τέτοια κόμματα δεν μπορούν να συγκριθούν με τους Πράσινους στην Αυστρία ή στην Γερμανία, ενώ στα πολυκομματικά κυβερνητικά σχήματα στις σκανδιναβικές χώρες υπάρχουν συχνά συνασπισμοί δεξιά ή αριστερά του Κέντρου.

Σύμφωνα με την ίδια, το πραγματικά ιδιαίτερο στην νέα κυβέρνηση της Αυστρίας είναι ότι πρόκειται για έναν συνασπισμό Συντηρητικών και Πράσινων, και τούτο, διότι, παραδοσιακά οι εταίροι των Πράσινων βρίσκονταν κυρίως σε αριστερούς συνασπισμούς.

“Κατά συνέπεια, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αυστρίας αντιπροσωπεύει την σύνδεση από δεξιά και αριστερά, και ως εκ τούτου από τελείως διαφορετικές ομάδες της κοινωνίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει δε, πως κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ της Αυστρίας και της πλειονότητας των χωρών-μελών της ΕΕ είναι το γεγονός, αφενός ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης προέρχεται από τους Συντηρητικούς ή τους Χριστιανοδημοκράτες. Αφετέρου, ότι μόνον σε λίγες χώρες υπάρχει σήμερα αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Βρετανία.

Της νέας αυστριακής κυβέρνησης, συνασπισμού ηγείται — όπως και της προηγούμενης — ως ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, και αυτή περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς.

Στην κυβέρνηση, το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι εκπροσωπούνται με τον αρχηγό τους Βέρνερ Κόγκλερ ως αντικαγκελάριο, με τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.

Η νέα κυβέρνηση αποτελεί καινοτομία στην ιστορία της Αυστρίας, αφενός γιατί είναι η πρώτη σε ομοσπονδιακό επίπεδο με συμμετοχή ενός κόμματος οικολόγων και αφετέρου είναι επίσης η πρώτη στην οποία ο αριθμός των γυναικών-μελών της είναι μεγαλύτερος εκείνου των ανδρών, συγκεκριμένα εννέα είναι οι γυναίκες και οκτώ οι άνδρες.

Το Λαϊκό Κόμμα – που στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου είχε αποσπάσει ποσοστό 37% — έχει αναλάβει τα σημαντικότερα υπουργεία : Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, ‘Αμυνας, Παιδείας, Οικονομίας, Αγροτικής Οικονομίας, Ενσωμάτωσης-Οικογένειας, Καγκελαρίας-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι – με ποσοστό 14% στις εκλογές — ηγούνται των υπουργείων : Περιβάλλοντος-Υποδομών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης-Πολιτισμού-Αθλητισμού (τα καθήκοντα στο οποίο ασκεί παράλληλα ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ).

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •