• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Μιανμάρ: Οργανώσεις ζητούν το μποϊκοτάζ της χώρας ενόψει της έναρξης των ακροάσεων στο ΔΠΔ

Μιανμάρ: Οργανώσεις ζητούν το μποϊκοτάζ της χώρας ενόψει της έναρξης των ακροάσεων στο ΔΠΔ

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στηρίζουν τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ,

κάλεσαν την παγκόσμια κοινότητα να μποϊκοτάρει τη χώρα, μία ημέρα προτού ξεκινήσουν οι ακροάσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για τις καταγγελίες περί γενοκτονίας.

Η επικεφαλής της Μιανμάρ και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία έφτασε χθες Κυριακή στην Ολλανδία, θα υπερασπιστεί τις ενέργειες της κυβέρνησης και του στρατού της χώρας στη διάρκεια των ακροάσεων ενώπιον του ΔΠΔ που θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, οι οποίες πραγματοποιούνται μετά την προσφυγή τον Νοέμβριο της Γκάμπια.

Το γραφείο της Σου Κι ανήρτησε μία φωτογραφία από την άφιξή της στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, όπου την ανέμενε ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στην Ολλανδία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Χάγη όπου έχει την έδρα του το ΔΠΔ.

Αρκετές διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες τις επόμενες ημέρες στην πόλη αυτή από οργανώσεις επιζώντων της μειονότητας των Ροχίνγκια, αλλά και από υποστηρικτές της κυβέρνησης της Μιανμάρ.

Η Γκάμπια, μία μικρή χώρα της δυτικής Αφρικής η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, προσέφυγε στο ΔΠΔ εναντίον της κυρίως βουδιστικής Μιανμάρ κατηγορώντας της για γενοκτονία εις βάρος των Ροχίνγκια.

Περισσότεροι από 730.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το 2017 μετά τον βίαιο διωγμό που υπέστησαν από τον βιρμανικό στρατό και ακραίους βουδιστές. Ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει πως ο στρατός της Μιανμάρ εξαπέλυσε αυτή την εκστρατεία εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας «με σκοπό τη γενοκτονία».

Στη διάρκεια των τριών ημερών που θα διαρκέσουν οι ακροάσεις η Γκάμπια θα ζητήσει από τους 16 δικαστές του ΔΠΔ να επιβάλουν «προσωρινά μέτρα» για την προστασία των Ροχίνγκια, προτού προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο Συνασπισμός Ελευθερώστε τους Ροχίνγκια ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ξεκινά εκστρατεία μποϊκοτάζ της Μιανμάρ με τη συνεργασία 30 οργανισμών σε 10 χώρες. Ζήτησε επίσης από «εταιρείες, ξένους επενδυτές, επαγγελματικούς ή πολιτικούς οργανισμούς να διακόψουν τους θεσμικούς δεσμούς τους με τη Μιανμάρ».

Στόχος του μποϊκοτάζ είναι «να ασκήσει οικονομική, πολιτιστική, διπλωματική και πολιτική πίεση στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αούνγκ Σαν Σου Κι με τον στρατό».

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...