• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μεξικό: Γιορτάζει την πρώτη επέτειο της προεδρίας του ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

Μεξικό: Γιορτάζει την πρώτη επέτειο της προεδρίας του ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

Εν μέσω οικονομικής στασιμότητας βρίσκεται αναγκασμένος να εορτάσει ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ την πρώτη επέτειο της νίκης του και της «Τέταρτης Μεταμόρφωσης»- όπως την ονομάζει- της χώρας,

σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν υποχώρηση κατά 0,1% του ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα τρίμηνα από το 2018 και μηδενική ανάπτυξη.

Η πολιτική της «δημοκρατικής λιτότητας» (austeridad republicana), όπως ο ίδιος ο Λόπες Ομπραδόρ την ονομάζει και συνίσταται στη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών, ακόμη και των μεγάλων έργων –όπως το νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας—σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου και της υπερχρέωσης της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας (PEMEX), συνέβαλαν στην γενικότερη απουσία ανάπτυξης όλο το προηγούμενο έτος.

«Πάμε καλά στην οικονομία εν γένει», τόνισε ο AMLO (όπως ευρέως κατονομάζεται από τα ακρώνυμά του ο πρόεδρος), του οποίου η εκλογή είχε θεωρηθεί ότι θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο αριστερής και λαϊκιστικής διακυβέρνησης. Όμως από τις πρώτες αποφάσεις του, ο Λόπες Ομπραδόρ έσπειρε πολλές αμφιβολίες σχετικά με το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του. «Δεν υπάρχει η ανάπτυξη που επιθυμούσαμε, όμως έχουμε άλλους δείκτες που πηγαίνουν καλά», πρόσθεσε.

Μία άποψη με την οποία συμφωνούν οι μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές, όπως η Άνα Πατρίσια Μποτίν (όγδοη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο) και ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ (πέμπτος πλουσιότερος στον πλανήτη, σύμφωνα με το Forbes), που ετοιμάζονται να συμμετέχουν στο φιλόδοξο πρόγραμμα του Λόπες Ομπραδόρ «Εθνικό Σχέδιο Υποδομών», για σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών σε 147 μεγάλα έργα μέσα στο 2020.

Στόχος των έργων αυτών είναι να μειωθεί το μεγάλο αναπτυξιακό χάσμα ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες επαρχίες του Μεξικού, οι οποίες είναι τόσο μεγάλες, ώστε σε ορισμένες από αυτές το ΑΕΠ φθάνει το 11,4%, ενώ σε άλλες κείται στο -10,5%.

Όπως τόνισε ο Σλιμ, του οποίου οι εταιρείες συμφώνησαν να επενδύσουν 40,9 δισ. ευρώ στο Εθνικό Σχέδιο, «και τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, που στρέφουν τα νώτα τους στα μηδενικά, ή αρνητικά επιτόκια στις χώρες τους, βρίσκουν ελκυστικό πεδίο στο Μεξικό, όπου μπορούν να βρουν επιτόκια 7,5% για κρατικά ομόλογο και πληθωρισμό χαμηλότερο του 3%, ενώ η ίδια η κυβέρνηση δεδηλωμένα δεν ενδιαφέρεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος».

Το μείγμα αυτό κρατικής λιτότητας και επενδύσεων στα μεγάλα έργα επικροτεί και η Μποτίν, της οποίας ο τραπεζικός όμιλος Santander βρίσκει πρόσφορο επενδυτικό έδαφος στο Μεξικό και πρόκειται να διαθέσει άλλα 4,762 δισ. ευρώ στα σχέδια του Λόπες Ομπραδόρ.

Ο ίδιος ο AMLO εξηγεί το «μετανεοφιλελεύθερο» μοντέλο του, όπως το ονομάζει, στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Προς μία ηθική οικονομία», το οποίο κυκλοφόρησε χθες. Όπως εξηγεί σε αυτό, η βάση της θεωρίας του είναι η πρωτεύουσα θέση που δίνει στην ευημερία έναντι της οικονομικής δραστηριότητας, της ανάπτυξης έναντι της οικονομικής ανόδου.

Μία αντίφαση εν τοις όροις, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, που υπογραμμίζουν πως το μήνυμα του Λόπες Ομπραδόρ είναι «περισσότερο πολιτικό απ’ ότι οικονομικό, καθώς γνωρίζει πως η έννοια της ανάπτυξης εμπεριέχει αναγκαστικά την οικονομική άνοδο».

Επιπλέον, οι περισσότεροι αναλυτές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των επενδυτών, θεωρώντας πως το Μεξικό θα κλείσει το 2020 με τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα του 2019. Ήδη η Bank of America έχει μειώσει τις προβλέψεις της για το μεξικανικό ΑΕΠ στο 1% : «εάν αυτοί προβλέπουν 1%, τότε εγώ λέω πως θα είναι πάνω από 2%», αντέτεινε ο Λόπες Ομπραδόρ. Όμως την 1η Δεκεμβρίου, τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής εταιρείας Inegi ήλθαν να επιβεβαιώσουν την αμερικανική τράπεζα. Όμως αυτό δεν κάμπτει την βεβαιότητα του AMLO, που αισθάνεται ότι πλέον έχει στο πλευρό του ισχυρούς επιχειρηματίες, όπως η Μποτίν και ο Κάρλος Σλιμ.

(φώτο: Pexels)