Μετράει αντίστροφα ο Μακρόν: Ακόμα και στη γενέτειρά του του γυρνούν την πλάτη

Οι κάτοικοι της Αμιάν, γενέτειρα του Εμανουέλ Μακρόν, είναι έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη τους στον Γάλλο πρόεδρο, που κάποτε τους έκανε περήφανους.

Ο Μακρόν πέρασε τα νεανικά του χρόνια σε αυτή την πόλη της βόρειας Γαλλίας. Η σύζυγός του και πρώην δασκάλα του, Μπριζίτ, προέρχεται από μια γνωστή τοπική οικογένεια, τους Trogneux, των οποίων η επιχείρηση ζαχαροπλαστικής 150 ετών εξακολουθεί να ευημερεί στον κεντρικό δρόμο της πόλης.

Οι γαλλικές εκλογές έχουν τραβήξει τα βλέμματα και το BBC βρέθηκε στη γαλλική πόλη που πλέον συνδέεται με τον Εμανουέλ Μακρόν. Έξω από την υπεραγορά του Carrefour στα βόρεια προάστια, ο μακράν μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στους οποίους απευθύνθηκε το βρετανικό μέσο δήλωσε ότι θα ψηφίσει την Εθνική Συσπείρωση στις πρόωρες εκλογές της 30ής Ιουνίου.

Ο Μακρόν προκήρυξε απροσδόκητα τις πρόωρες εκλογές πριν από δύο εβδομάδες, αφού το κόμμα του ηττήθηκε από το κόμμα της Λεπέν στις ευρωεκλογές. Τώρα η Γαλλία χωνεύει το μέχρι τώρα αδιανόητο ενδεχόμενο ενός ακροδεξιού πρωθυπουργού μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.


Μια 37χρονη καθαρίστρια, η Ορελί, δήλωσε ότι είχε σκεφτεί να ψηφίσει Αριστερά, αλλά οι ιδέες του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, που τώρα βρίσκεται σε εκλογικό σύμφωνο με τους Σοσιαλιστές και άλλους, ήταν υπερβολικές για εκείνη. «Η Εθνική Συσπείρωση αποκαλείται συνεχώς φασιστική, ρατσιστική, ομοφοβική κ.λπ. Ίσως να ήταν κάποτε. Πού να ξέρω εγώ; Δεν ήμουν τότε εδώ γύρω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σήμερα είναι ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα», είπε.


«Είναι ένα κόμμα που είναι κοντά σε εμάς, τους ανθρώπους. Αυτό μου αρέσει, που είναι για τους Γάλλους -και εννοώ τους Γάλλους όλων των χρωμάτων. Έχω δύο φίλους που κατάγονται από το Τσαντ και θα ψηφίσουν επίσης Εθνική Συσπείρωση. Λένε ότι είναι τόσο χαρούμενοι που βρίσκονται στη Γαλλία, που θέλουν να τη σώσουν».

Η 37χρονη που μίλησε στο BBC λέει ότι το κύριο θέμα στο οποίο συμφωνεί με την πολιτική της Λεπέν είναι η ασφάλεια. «Σηκώνομαι και βγαίνω κάθε πρωί στις 04:30 για να πάω στη δουλειά. Παλαιότερα μπορούσα να κάνω ποδήλατο ή να περπατήσω οπουδήποτε στην Αμιάν. Όχι πια. Τώρα παίρνω το αυτοκίνητό μου. Πάντα κυκλοφορούν νεαροί άνδρες και φοβάμαι».

Όσο για τον Μακρόν: «Στην αρχή τον υποστήριξα… Ήταν τιμή μας που ερχόταν από την Αμιάν. Αλλά επτά χρόνια μετά, είμαστε όλοι απογοητευμένοι. Και αισθάνομαι ότι είναι πολύ χειριστικός. Παίζει με τους ανθρώπους. Δεν μου αρέσει αυτό».


Ο Κριστόφ, 36 ετών, εργάζεται ως διανομέας χρωμάτων και αισθάνεται την οικονομική δυσπραγία. Προς το τέλος κάθε μήνα, αναγκάζεται να κοιμάται στο αυτοκίνητό του, επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τη βενζίνη για το ταξίδι από την Αμιάν στο σπίτι του. «Από τότε που εξελέγη ο Μακρόν, όλα έχουν πάρει την κατιούσα», λέει.

«Όλοι είναι άρρωστοι και κουρασμένοι. Πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Πρέπει να πιστέψω σε κάτι. Ο Μακρόν υποσχέθηκε πολλά, αλλά δεν κράτησε τις υποσχέσεις του. Έτσι προσπαθώ να πιστέψω στην Εθνική Συσπείρωση (RN). Θα υποστηρίξω όποιον βοηθάει πραγματικά τους εργαζόμενους».

Για τη Nοεμί, 36 ετών, εργαζόμενη στον δημόσιο τομέα που πάντα ψήφιζε Αριστερά, «σήμερα η άκρα Αριστερά είναι πιο επικίνδυνη από την άκρα Δεξιά. Και ούτως ή άλλως δεν νομίζω ότι το RN είναι ακροδεξιό».

«Ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά σκέφτεται τους Γάλλους. Το LFI (Ανυπότακτη Γαλλία) σκέφτεται πρώτα απ’ όλα τους ξένους. Αλλά έχουμε και τους δικούς μας άστεγους που χρειάζονται βοήθεια», είπε.

«Στο παρελθόν ναι, τα πάντα σχετικά με το παλιό Εθνικό Μέτωπο (την προηγούμενη ενσάρκωση του RN) ήταν λίγο τρομακτικά. Ήταν ρατσιστές, οτιδήποτε άλλο. Αλλά έχουν αλλάξει. Η Μαρίν Λεπέν δεν είναι ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Πρέπει να σταματήσουμε όλα αυτά τα περί RN ίσον φασισμός. Το LFI σήμερα είναι πιο ρατσιστικό και φασιστικό από το RN», δήλωσε η Νοεμί.

BBC, iefimerida – απεμπε-EPA-REUTERS photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί