Μέτρα κατά του ρωσικού χρήματος παίρνουν τώρα στη Μ.Βρετανία

Μια σημαίνουσα επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων προέτρεψε σήμερα την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τις ροές «βρόμικου» ρωσικού χρήματος στο Λονδίνο.

 

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να κλείνει τα μάτια το Ηνωμένο Βασίλειο την ώρα οι κλεπτοκράτες του προέδρου (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν και εκείνοι που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιούν χρήμα που ξεπλένουν στο Λονδίνο για να διαφθείρουν τους συμμάχους μας, να εξασθενίζουν τις σχέσεις συνεργασίας μας και να διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς μας», υπογράμμισε σε έκθεση της η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σκληραίνει όλο και περισσότερο τη στάση της έναντι της Μόσχας, μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στη βρετανική επικράτεια την 4η Μαρτίου, μια ενέργεια για την οποία το Λονδίνο επέρριψε την ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση διέψευσε.

Η βρετανική κυβέρνηση απέλασε Ρώσους διπλωμάτες και διεμήνυσε ότι θα καταδιώξει τους «εγκληματίες και τις διεφθαρμένες ελίτ» της Ρωσίας, ενώ οι βουλευτές ενέκριναν μια τροπολογία που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για την «αποθάρρυνση» των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσάπτει στη Μόσχα και τη «λογοδοσία» όσων τις διαπράττουν.

Αλλά, σύμφωνα με την επιτροπή, «ο πρόεδρος Πούτιν και οι σύμμαχοί του έχουν μπορέσει να συνεχίσουν να κρύβουν χρήματα και να ξεπλένουν βρόμικο χρήμα στο Λονδίνο».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η διαφθορά που προέρχεται από το Κρεμλίνο δεν είναι πλέον καλοδεχούμενη στις αγορές μας και ότι θα αναλάβουμε δράση», επιμένει στην έκθεσή της.

Τα μέλη της επιτροπής αξιώνουν να γίνουν πιο σθεναρές ενέργειες και το Λονδίνο να αξιοποιήσει την ισχυρή θέση του ως σημαντική αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για να εμποδίσει τη Ρωσία να εκδίδει κρατικά ομόλογα, καθώς και να εντείνει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) και τα κράτη μέλη της ΕΕ για να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

Το Σίτι αποτέλεσε τον κυριότερο προορισμό της μαζικής φυγής κεφαλαίων μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Το Λονδίνο συνεχίζει να είναι η πρωτεύουσα που προτιμούν πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες, που επιδεικνύουν τον πλούτο τους σε έναν από τους πιο πολυτελείς προορισμούς στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu