Άσχημη εξέλιξη: Έρχεται μεγάλη αλλαγή για την ΕΕ; Δόθηκε το «σύνθημα» -(ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ιταλία μετά την αποχώρηση του Ματέο Σαλβίνι πλησιάζει και πάλι την...Γαλλία!

Χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός ομόλογός του Τζουζέπε Κόντε, συμφώνησαν πως πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ειδικότερα, προτάθηκε η δημιουργία ενός «αυτόματου μηχανισμού» καταμερισμού των μεταναστών, στον οποίο θα συμμετέχουν αναγκαστικά, «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων αν δεν το πράξουν.

Στο πλαίσιο αυτό, Παρίσι και Ρώμη, που εμφανίζουν μετά και την αποχώρηση του Ματέο Σαλβίνι από το κυβερνητικό σχήμα, κοινό μέτωπο, αναμένεται μετά από δύο χρόνια διαφωνιών στο καυτό θέμα του μεταναστευτικού, να υπερασπιστούν στους κόλπους της ΕΕ «την κοινή θέση τους ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο” στην υποδοχή των μεταναστών», εξήγησε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης-αστραπή που πραγματοποίησε χθες στην Ιταλία.

Μετά τη σύντομη συνομιλία που είχαν οι δυο ηγέτες, ζήτησαν επίσης να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαδικασία επαναπατρισμού εκείνων των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

Ο Κόντε σε μια δήλωση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους πολλών Ιταλών, υπογράμμισε πως η χώρα του, ναι μεν δεν θα επιτρέψει στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στη χώρα, ωστόσο δε, θα πρέπει να γίνει διαχείριση αυτού του φαινομένου. Με λίγα λόγια, ο Ιταλός πρωθυπουργός ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε ότι θα καταργηθεί το νομοσχέδιο ασφάλειας που είχε περάσει ο Σαλβίνι και απαγόρευε στους μετανάστες να αποβιβαστούν σε ιταλικά λιμάνια.

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του, εξέφρασε τη λύπη του για την «αδικία» που βιώνουν οι Ιταλοί και τόνισε πως η ΕΕ δεν στάθηκε αλληλέγγυα στην Ιταλία. «Δεν υποτιμώ όσα έζησε ο ιταλικός λαός, όμως η απάντηση στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην εσωστρέφεια αλλά σε μια αποτελεσματική λύση ευρωπαϊκής συνεργασίας», τόνισε.

Ο Σαλβίνι πριν λίγες μέρες είχε προειδοποιήσει πως σύντομα «θα τα πάρει όλα πίσω», ενώ είχε απειλήσει με αλλεπάλληλα δημοψηφίσματα, με σκοπό να μην αφήσει τη νέα συγκυβέρνηση να ξηλώσει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια που ο ίδιος πέρασε.

Δυστυχώς όπως φαίνεται η όποια αντίσταση υπήρχε στην Ιταλία, αργοσβήνει με τον Σαλβίνι εκτός εξουσίας. Ήδη η νέα κυβέρνηση της χώρας προσέγγισε τη νεοταξική Γαλλία και συμφώνησε να δέχεται στο έδαφός της μετανάστες.

Παράλληλα, Μακρόν και Κόντε, ζήτησαν όπως διαβάσατε παραπάνω, τη δημιουργία ενός «μηχανισμού» που θα εξασφαλίζει ότι αν κάποια χώρα της ΕΕ δεν θέλει να δεχτεί μετανάστες, τότε θα υφίσταται οικονομικές κυρώσεις.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...