• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με την αστυνομία του σε ετοιμότητα περιμένει το Μεξικό το καραβάνι των μεταναστών

Με την αστυνομία του σε ετοιμότητα περιμένει το Μεξικό το καραβάνι των μεταναστών

Εκατοντάδες αστυνομικούς στέλνει το Μεξικό στα νότια σύνορά του, καθώς καταφτάνει, από τη Γουατεμάλα, το καραβάνι χιλιάδων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, να κλείσει τα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού και να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας στις χώρες που επιτρέπουν τη διέλευση του καραβανιού.

Οι εικόνες θυμίζουν αυτές που βλέπαμε κι εμείς εδώ στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης πριν από τρία χρόνια, με τους ανθρώπους να κουβαλούν παιδιά και υπάρχοντα στα χέρια και να περπατούν τεράστιες αποστάσεις αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Το συγκεκριμένο καραβάνι αποτελείται από ανθρώπους από το Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια.

Το καραβάνι έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του: Προορισμός του είναι οι ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή περνά από τη Γουατεμάλα, κυρίως περπατώντας, ενώ οι πρώτοι φτάνουν ήδη στα νότια σύνορα του Μεξικού. Το ταξίδι τους άρχισε στο Σαν Πέδρο, στην Ονδούρα, την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά η απόσταση που θα διανύσουν φτάνει τα 4.500 χιλιόμετρα.

Χιλιάδες άνθρωποι και αγαθά περνούν καθημερινά νόμιμα τα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού. Ο Τραμπ έχει ξαναστείλει φρουρούς στα σύνορα, αλλά αυτή τη φορά δεν είναι σαφές τι εννοεί όταν αναφέρεται σε πλήρες κλείσιμο κι αν αυτό θα επηρεάσει και τις νόμιμες επιχειρήσεις και μετακινήσεις.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως επισημαίνει το BBC, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να απελάσουν αιτούντες άσυλο χωρίς πρώτα να εξετάσουν την εγκυρότητα του αιτήματός τους.

Υπό τις αμερικανικές πιέσεις, το Μεξικό έστειλε την ομοσπονδιακή αστυνομία στα σύνορα, αν και επισήμως δεν βρίσκεται εκεί για να σταματήσει το καραβάνι. Μεξικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως όσοι δεν έχουν χαρτιά θα πρέπει να ζητήσουν καθεστώς πρόσφυγα ή να γυρίσουν πίσω. Στο Μεξικό θα βρεθεί σήμερα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, και αμερικανικά μέσα αναφέρουν πως θα συζητήσει και τα σχέδια για να σταματήσει το καραβάνι.

Σύμφωνα με το AP, όσοι μετανάστες δεν έχουν διαβατήρια αλλά έχουν εθνικές ταυτότητες, μπορούν με αυτές να ταξιδεύουν στην κεντρική Αμερική. Για την είσοδο στο Μεξικό όμως απαιτείται διαβατήριο.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επικρίνει τη στάση ΗΠΑ και Μεξικού. «Οι μεξικανικές αρχές δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν την προσέγγιση του Τραμπ στην αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων ως απειλή. Αυτές οι οικογένειες αξίζουν αξιοπρέπεια και σεβασμό για να διασφαλιστεί πως κανείς δεν θα επιστρέψει παράνομα σε καταστάσεις πολύ επικίνδυνες, λόγω της βίας» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 10% του πληθυσμού της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας επιχειρεί να γλιτώσει από τον κίνδυνο, την εξαναγκαστική στρατολόγηση σε συμμορίες και την απουσία ευκαιριών.

Στην περιοχή καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών παγκοσμίως. Το 2015 έφτασε τους 63,57 φόνους ανά 100.000 κατοίκους και στο Σαλβαδόρ τους 108.64.

Πολιτικός από την αντιπολίτευση της Ονδούρας έγραψε στο Twitter πως το καραβάνι δεν αναζητά το αμερικανικό όνειρο αλλά προσπαθεί να γλιτώσει από τον εφιάλτη της Ονδούρας.