όπου ο Ερντογάν «εξήγαγε» το αδιέξοδό του στη Συρία εκβιάζοντας την Ευρώπη, πραγματοποιείται την Πέμπτη στη Μόσχα η συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με «πιόνια» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες της Ιντλίμπ (η Ρωσία διαψεύδει τις τουρκικές αναφορές για προσφυγικό κύμα), και με την Ευρώπη εκβιαζόμενη, η συνάντηση των δύο «παικτών» στη Μόσχα ίσως αποδειχθεί η πιο μεγάλη μέρα ενός (ασύμμετρου) πολέμου, που θα κρίνει είτε τον συμβιβασμό μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν για το Συριακό, στη βάση των συμφωνιών του Σότσι του 2018 και 2019, είτε ουσιαστικά την παράταση του αδιεξόδου, με συμφωνίες «στα λόγια».
Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ μπήκαν στις 2 Μαρτίου στην Σαρακέμπ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στη βορειοδυτική Συρία, λίγες ημέρες αφότου οι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία την είχαν ανακαταλάβει.
«Δεν θα αφήσουμε το κράτος μας στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων ή του αιματοβαμμένου καθεστώτος (Άσαντ), ούτε θα εγκαταλείψουμε τους καταπιεσμένους Σύρους» υποστήριξε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν να συμφωνήσει σε μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν στη ρωσική πρωτεύουσα.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ωστόσο ότι η Ρωσία αγωνίζεται για να ενισχύσει την παρουσία της στη Συρία πριν από τις συνομιλίες, επικαλούμενη σχετικά στοιχεία (δεδομένα πτήσεων – πλεύσεις πλοίων).
Στη συνάντηση της Πέμπτης με τη Ρωσία η Τουρκία σκοπεύει να επιτύχει ειρηνική πολιτική λύση στην Ιντλίμπ δήλωσε από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Συρία συνεχίζονται όπως έχει προγραμματιστεί, και οι στρατιώτες μας εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους με ηρωισμό», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο σχετικά με τις επιχειρήσεις της χώρας στην περιοχή.
Πάντως, δύο ακόμη τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
«Η Ρωσία δεν θα σταματήσει να μάχεται κατά της τρομοκρατίας στην Ιντλίμπ για να επιλυθεί η μεταναστευτική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη» προειδοποίησε προ ημερών ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Ελσίνκι με τον Φιλανδό ομόλογο του.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ κατήγγειλε την Τετάρτη ότι οι οχυρές θέσεις των «τρομοκρατών» έχουν πρακτικά ενωθεί με αυτές του στρατού της Τουρκίας στην Ιντλίμπ και ότι οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο της βάσης Χμάιμιμ που χρησιμοποιούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία είναι καθημερινές.
Σημειώνεται ότι πριν περίπου μισό μήνα, η Τουρκία απέσυρε τις δυνάμεις της από την ανατολική Θράκη και τις έστειλε στην Ιντλίμπ.
(skai – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η προειδοποίηση του Ρώσου πρέσβη στην Νορβηγία με την Αρκτική στο επίκεντρο
- Αν δεν σκαρφαλώσεις σε τοίχο αναρρίχησης…δεν έχει πτυχίο αποφοίτησης! Συμβαίνει σε λύκειο χώρας, vid
- Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας σε βάρος γιατρών και υγειονομικών
- Γραμμή 4 Μετρό: Στον σταθμό «Ευαγγελισμός» ο μετροπόντικας «Αθηνά»
- Για τις όγδοες εκλογές μέσα σε 5 χρόνια ετοιμάζεται η ακυβέρνηση Βουλγαρία
- Τρανς 18χρονη η δράστης του μακελειού σε σχολείο του Καναδά
- Κ. Χατζηδάκης: Ήρεμα νερά με την Τουρκία αλλά και ενίσχυση της θέσης της χώρας
- Ο Έλληνας Joseph Pilates από τον οποίο προήλθε η διάσημη γυμναστική Pilates
- Ομιλία στη Βουλή θα πραγματοποιήσει ο Βαρθολομαίος
- Θεοδωρικάκος: Τα σύνορα δεν πρόκειται να μεταβληθούν ποτέ ούτε στη στεριά, ούτε στη θάλασσα, ούτε στον αέρα









