• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • «Μαύρες μέρες» στην Ιταλία- Τι ετοιμάζει ο Σαλβίνι για να διαλύσει την αριστερή συγκυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

«Μαύρες μέρες» στην Ιταλία- Τι ετοιμάζει ο Σαλβίνι για να διαλύσει την αριστερή συγκυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ιταλία αλλάζει...

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει, από τη σύσταση της νέας συγκυβέρνησης η οποία διακατέχεται ξεκάθαρα από την αριστερόστροφη ιδεολογία. Η παράτολμη προσπάθεια του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, να ρίξει τον συνασπισμό στον οποίο συμμετείχε, με σκοπό να γίνουν εκλογές και να τις κερδίσει με αυτοδυναμία, τον οδήγησε πρόωρα μακριά από την εξουσία.

Πλέον οι οιωνοί στην Ιταλία δεν είναι καλοί. Μέσα σε αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είδαμε να συμβαίνουν πολλά. Αρχικά, δέχτηκε αρκετούς μετανάστες, ενώ όσοι ήδη υπήρχαν στη χώρα, πήραν θάρρος και «ξεσηκώθηκαν», μετά την αποχώρηση Σαλβίνι.

Ενδεικτικό παράδειγμα, αποτελεί το πρόσφατο περιστατικό μαχαιρώματος ενός Ιταλού στρατιωτικού από μετανάστη. Συγκεκριμένα ένας 23χρονος από την Υεμένη τραυμάτισε με μαχαίρι έναν Ιταλό στρατιωτικό, που πραγματοποιούσε ελέγχους ασφαλείας κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου.

Αφού τον αφόπλισαν και τον ακινητοποίησαν, ο άνδρας φώναξε «Αλλάχ Άκμπαρ». Μάλιστα όπως λένε τοπικά ΜΜΕ, ο 23χρονος είχε επιχειρήσει, να τραυματίσει με ένα στυλό ή ένα μολύβι άλλους ανθρώπους, στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Μιλάνου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο νέος υπουργός Παιδείας, καλεί κάθε Παρασκευή τους νεαρούς μαθητές να αφήνουν τα μαθήματά τους και και να διαδηλώνουν για την…κλιματική αλλαγή, στηρίζοντας το παγκόσμιο κίνημα της Γκρέτας Τούνμπεργκ.

«Έχω ζητήσει από τα σχολεία να θεωρήσουν δικαιολογημένες τις απουσίες των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής» είχε γράψει στο Facebook ο υπουργός Παιδείας Λορέντζο Φιοραμόντι.

Ο Ιταλός υπουργός τονίζει πως η απεργία για το κλίμα είναι «αναγκαία» για το μέλλον των μαθητών, το οποίο «απειλείται από την περιβαλλοντική καταστροφή και ένα μη βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης».

Μια ακόμη είδηση που αντικατοπτρίζει την αριστερή νοοτροπία που πλέον «σκεπάζει» την Ιταλία, είναι η πρόταση για αλλαγή του του ελάχιστου ηλικιακού ορίου ψήφου στα 16 χρόνια, μια κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, θα αύξανε το εκλογικό σώμα κατά περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Η αριστερά είναι υπερ του να ψηφίζουν ακόμα και οι 16χρονοι, αφού δίχως να έχουν δουλέψει ποτέ και όντας εν γένει μη έμπειροι, ξέρει πως είναι πιο δεκτικοί στην προπαγάνδα της.

«Είναι ένας τρόπος να πούμε σε αυτούς τους νέους ανθρώπους… ότι τους λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη» είπε ο Λέτα, ένας ακαδημαϊκός και μέλος του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD), στην εφημερίδα La Repubblica.

Το χειρότερο από τα προαναφερθέντα, είναι σαφώς το μεταναστευτικό. Η Ιταλία όπως προείπαμε ξεκίνησε μετά από καιρό να δέχεται και πάλι μετανάστες, ενώ τα διατάγματα για την ασφάλεια που είχε περάσει ο Σαλβίνι και απαγόρευαν σε πλοία που μεταφέρει μετανάστες να «δένουν» στην Ιταλία, κινδυνεύουν να καταργηθούν.

Η μόνη ελπίδα της Ιταλίας εξακολουθεί να είναι ο Σαλβίνι, ο οποίος δηλώνει πως δεν θα τους αφήσει να κάνουν κάτι τέτοιο. Ειδικότερα τονίζει πως θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο, για να τους αποτρέψει από το να καταστρέψουν τη χώρα του. Ένα εξ αυτών, είναι όπως ο ίδιος έχει πει, τα αλλεπάλληλα δημοψηφίσματα που ελπίζει πως θα βάλουν φρένο έστω και προσωρινά, στις αριστερόστροφες αλλαγές.

Η δημοτικότητα του Σαλβίνι είναι υψηλή και δεν είναι λίγες οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως αν γινόντουσαν εκλογές θα τις κέρδιζε και μάλιστα με αυτοδυναμία. Ωστόσο το πρόβλημα είναι πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη με τα σημερινά δεδομένα για το Μάιο του 2023.

Λίγες μέρες πριν την αποχώρηση του από την κυβέρνηση, ο Ματέο Σαλβίνι, σε μια από τις ομιλίες του, ύψωσε έναν σταυρό, στέλνοντας ένα μήνυμα αντίστασης.

Τα ερωτήματα είναι πολλά.

Θα αντέξει ως τότε η Ιταλία απέναντι στις αριστερόστροφες αλλαγές;

Θα μπορέσει ο Σαλβίνι να αποτρέψει την κατάργηση των μέτρων ασφαλείας που νομοθέτησε ή θα εποικιστεί και αυτή με μετανάστες;

Μονο ο χρόνος μπορεί να δώσει τις απαντήσεις.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...