• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μαρτυρία Έλληνα από τη Μ.Βρετανία: «Πανικόβλητοι αγοραστές αδειάζουν τα ράφια»

Μαρτυρία Έλληνα από τη Μ.Βρετανία: «Πανικόβλητοι αγοραστές αδειάζουν τα ράφια»

Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την εποχή του κορονοϊού… Η ζωή από τον πρώτο συναγερμό για τον SARS-CoV-2 μέχρι τη σημερινή πραγματικότητα.

Αυτή θα μπορούσε να είναι η «λεζάντα» των εικόνων που μετέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Έλληνες που είτε μένουν και εργάζονται στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη είτε βρέθηκαν για αναψυχή στο εξωτερικό, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Γιάννης Νισύριος, προϊστάμενος Χημείου Βιομηχανίας, Γουόριγκτον, 30 χλμ από το Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Γιάννης Νισύριος, προϊστάμενος Χημείου Βιομηχανίας, κάτοικος του Γουόριγκτον, 30 χιλιόμετρα από το Λίβερπουλ, εξηγεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περάσει από πολλά, πολύ διαφορετικά στάδια προσαρμογής στη νέα κατάσταση, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, με «μια μειοψηφία που τα αγνοεί όλα και συνεχίζει τη ζωή της κανονικά».

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τους πανικόβλητους αγοραστές, οι οποίοι αδειάζουν καθημερινά τα ράφια των σουπερ μάρκετ από χαρτί υγείας, μακαρόνια, ρύζι και κονσέρβες.

Ο κόσμος ανησυχεί, η κυβέρνηση τώρα μόλις άρχισε τις απαγορεύσεις και οι περισσότεροι περιμένουν τα χειρότερα σύντομα. Άλλοι φυσικά συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά.

Όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει μια πλειοψηφία που εμπιστεύεται τον βρετανικό ΕΟΔΥ και υπακούει “μουδιασμένα” στις εκκλήσεις της κυβέρνησης, αλλά και μια μειοψηφία που τα αγνοεί όλα και συνεχίζει τη ζωή της κανονικά. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εμπορικά κέντρα και πεζόδρομοι είναι άδεια, ενώ τα σουπερ μάρκετ έχουν κόσμο, αλλά πολύ λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, εκτός από τις πρώτες ώρες, μετά το άνοιγμα, που τρέχουν οι πιο πανικόβλητοι για να βρουν τις προμήθειες που τους λείπουν.

Είναι πάντως κάπως περίεργο για εμάς τους Έλληνες το ότι ακούσαμε από τον πρωθυπουργό πως οι απαγορεύσεις είναι ενάντια “στο δικαίωμα όσων έχουν γεννηθεί στην Αγγλία να πάνε στην πάμπ”»…

Σπύρος Πλακούδας, καθηγητής, Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Σπύρος Πλακούδας, καθηγητής στο Άμπου Ντάμπι, εξηγεί πως σήμερα «όσο ο φόρος αίματος στην Ευρώπη και το Ιράν αυξάνεται», τόσο υιοθετούνται νέα μέτρα που «οδηγούν νομοτελειακά σε γενική καραντίνα» και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η οδηγία για το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων στα τέλη Φεβρουαρίου ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, όταν υπήρχαν ελάχιστα ακόμη κρούσματα. Όσο ο φόρος αίματος στην Ευρώπη και το Ιράν αυξάνεται, τόσο υιοθετούνται νέα μέτρα, που οδηγούν νομοτελειακά σε γενική καραντίνα. Το μεγαλύτερο εμπορικό της υφηλίου έχει σχεδόν αδειάσει, όπως και το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου.

Η καταρρακτώδης βροχή άδειασε και τους ήδη ημι-έρημους δρόμους. Λίγες ώρες μετά την έκκληση της κυβέρνησης για την αποφυγή των άσκοπων εξόδων, το Αμπού Ντάμπι μοιάζει να “νεκρώνει”, όπως το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Άδειες πισίνες, άδεια γήπεδα, άδειες καφετέριες παντού.

Η καταρρακτώδης βροχή των προηγούμενων 48 ωρών ήταν το τελειωτικό “χτύπημα” σε μια χώρα που σιγά σιγά απομονώνεται από τον έξω κόσμο λόγω της πανδημίας».

(φωτο:screenshot)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •