Μακρόν και Σολτς επιτρέπουν στους Ουκρανούς να χτυπούν ρωσικά εδάφη!!!

«Η Ουκρανία δέχεται επίθεση, οπότε μπορεί να χτυπάει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία»

«Θα συμφωνούμε πάντα», διαβεβαίωσαν ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά το κλείσιμο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του γάλλου προέδρου –της πρώτης του είδους έπειτα από 24 χρόνια– στην Γερμανία.

Ο οικονομικός εκσυγχρονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορική πολιτική και η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας βρίσκονταν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να επιτεθεί με δυτικά όπλα –ακόμη και σε μη στρατιωτικούς στόχους– στο έδαφος της Ρωσίας, ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι «πρέπει να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να εξουδετερώνουν στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι, αλλά όχι να επιτεθούν σε άλλους στόχους στην Ρωσία, ειδικά μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Ο κ. Σολτς από την πλευρά του προτίμησε να μη γίνει απόλυτα σαφής, δήλωσε πάντως ότι νομικά, δεν θα πρόβαλε αντιρρήσεις σε τέτοια προσέγγιση.

«Η Ουκρανία έχει κάθε δυνατότητα για αυτό, με βάση το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο καγκελάριος και διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν την γερμανική κυβέρνηση να απαγορεύει κάτι τέτοιο με όπλα που προμηθεύει.

«Ούτε υπήρξαν ποτέ τέτοιες δηλώσεις, ούτε θα υπάρξουν ποτέ», τόνισε.

«Δεν είμαστε αυτοί που κλιμακώνουν τον πόλεμο, από τη στιγμή που η Ρωσία το οργάνωσε αυτό έτσι».

Η χρήση όπλων που προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Γερμανία θα πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, συμπλήρωσε πάντως.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στα σχέδια για τη χρήση υπέρ της Ουκρανίας εσόδων από τόκους των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη. «Θέλουμε να δώσουμε στην Ουκρανία πρόσβαση σε επιπλέον οικονομικούς πόρους ύψους δισεκατομμυρίων ώστε να μπορεί να προσφέρει με αξιοπιστία την άμυνά της και έτσι να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσαν.

απεμπε-απεμπε-EPA-Reuters pool photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί