• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λιβύη: Οι Ρώσοι θα στηρίξουν τον νικητή, όποιος και αν είναι αυτός

Λιβύη: Οι Ρώσοι θα στηρίξουν τον νικητή, όποιος και αν είναι αυτός

Η Μόσχα επίσημα φαίνεται να απορρίπτει την απόφαση της Τουρκίας να στείλει στρατιωτική βοήθεια στον Λίβυο ηγέτη Σεράτζ. Ο Εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ, καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι στηρίζουν τον Στρατηγό Χαφτάρ που πολεμά την επίσημη φιλοτουρκική κυβέρνηση της Λιβύης. Επίσημα όμως, η Ρωσία στηρίζει την Τουρκία αλλά όπως γράψαμε σε προηγούμενό μας άρθρο, υπάρχουν κάποια όρια σε αυτή την συμμαχία.

Η ρεαλιστική οπτική

Μπορεί λοιπόν στις ανακοινώσεις, οι Ρώσοι αλλά και οι Ιταλοί να καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο, αλλά δεν κρατάνε ξεκάθαρη στάση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε συμφώνησαν εχθές ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, Πούτιν και Κόντε συζήτησαν, επίσης, το θέμα της Συρίας και τα αποτελέσματα της Σύνοδο της Νορμανδίας για την Ουκρανία, αναφέρει το Κρεμλίνο στον ιστότοπό του.

Ανάλυση: Ο Πούτιν και ο Κόντε θέλουν μια ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Λιβύη. Ειρηνική μπορεί να υπάρξει μόνο αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ των μεν (των φιλότουρκων Λίβυων) και των δε (των αντιισλαμιστών Λίβυων).

Σε κάθε περίπτωση η Μόσχα αλλά και η Ρώμη θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές. Άλλωστε δεν είναι φανερό ποια πλευρά θα επικρατήσει τελικά.

Photo:pexels