• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Λιβύη: Κίνδυνος εξάπλωσης μικρών τρομοκρατικών ομάδων – Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη

Λιβύη: Κίνδυνος εξάπλωσης μικρών τρομοκρατικών ομάδων – Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη

Η κατάσταση στην Λιβύη είναι ρευστή.

Η χώρα είναι διαιρεμένη στα δύο. Επίσημος ηγέτης είναι ο φιλότουρκος Σεράτζ αλλά τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, τον έχει ο Στρατηγός Χαφτάρ, ο οποίος δεν φημίζεται για τον «φιλοτουρκισμό του».

Υπάρχουν τρία σενάρια για το μέλλον της χώρας

1) Ο Στρατηγός Χαφτάρ με την βοήθεια Ρώσων μισθοφόρων αλλά και του αραβικού συνδέσμου, παίρνει την εξουσία και η Διεθνής Κοινότητα τον αναγνωρίζει. Ο Σεράτζ έχοντας την υποστήριξη του Ερντογάν συνεχίζει να ερίζει για την εξουσία.

2) Μικρές τρομοκρατικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενες την ρευστή πολιτική κατάσταση, πραγματοποιούν επιθέσεις εντός και εκτός Λιβύης. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ισπανία και στην γειτονική μας Ιταλία, οι μεταναστευτικές ροές φτάνουν απευθείας από την Λιβύη.Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν τι θα συμβεί, αν τρομοκράτες περάσουν από την Ιταλία στην Κεντρική Ευρώπη.

3) Ο Σεράτζ καταφέρνει να διατηρηθεί στην εξουσία, αλλά ο Στρατηγός Χαφτάρ αποκτά την αποδοχή της Διεθνούς Κοινότητας (ήδη έγιναν βήματα με την ελληνική στροφή υπέρ του Χαφτάρ, αφου συζητά μαζί του). Σεράτζ και Χαφτάρ έρχονται σε συμφωνία και η κατάσταση στο εσωτερικό της Λιβύης σταθεροποιείται για κάποιο διάστημα.

Πάμε να δούμε τι δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ. Διαβάζουμε στο Αθηναϊκό/Mακεδονικό Πρακτορείο:

Στο μελλοντικό σκηνικό στην Λιβύη αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Στην χώρα αυτή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τρομοκρατίας, κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρές τρομοκρατικές ομάδες, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος ο οποίος εξελίσσεται “μέσω εξουσιοδότησης”», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η αναφορά του, προφανώς, είναι στην επίσημη και ανεπίσημη ανάμειξη πολλών ξένων χωρών στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται στην βορεαιοαφρικανική αυτή χώρα.

Κατά την άποψη του Ντι Μάιο «ο πραγματικός κίνδυνος, στη Λιβύη, δεν συνδέεται τόσο με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, αλλά είναι αυτός της δημιουργίας μιας κατάστασης παρόμοιας με εκείνη της Συρίας».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει έρθει σε επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο λιβυκό σκηνικό και ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία που πρέπει να οδηγήσει στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

photo:unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...