• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λιβύη: Αποχωρούν σταδιακά και οι τελευταίοι εναπονείμαντες πρόσφυγες από το βομβαρδισμένο κέντρο κράτησης της Τατζούρα

Λιβύη: Αποχωρούν σταδιακά και οι τελευταίοι εναπονείμαντες πρόσφυγες από το βομβαρδισμένο κέντρο κράτησης της Τατζούρα

Το βομβαρδισμένο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τατζούρα της Τρίπολης εκκενώνεται σταδιακά έπειτα από απόφαση των λιβυκών αρχών να αφήσουν ελεύθερους τους ανθρώπους που παραμένουν εκεί, ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η αεροπορική επιδρομή της 3ης Ιουλίου με στόχο το κέντρο στην Τατζούρα είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 53 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 130, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο βομβαρδισμός του καταυλισμού, στο οποίο διέμεναν 350 άνθρωποι, ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου. Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ – ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης – και η κυβέρνηση της Τρίπολης αλληλοκατηγορούνται για τον πολύνεκρο αεροπορικό βομβαρδισμό.

Έπειτα από την επιδρομή, φοβισμένοι οι μετανάστες και πρόσφυγες ζητούσαν απεγνωσμένα να φύγουν από το κέντρο που βρίσκεται σε ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας. Ο ΟΗΕ είχε επίσης ζητήσει την μεταφορά των μεταναστών σε ασφαλή τοποθεσία.

«Κάποια στιγμή χθες (Τρίτη), οι αρχές αποφάσισαν να απελευθερώσουν τους κρατούμενους. Σε όλους δόθηκε η επιλογή να φύγουν, δεν εξαναγκάστηκαν», τόνισε ο εκπρόσωπος της UNHCR Τσάρλι Γιάξλεϊ.

Χθες αργά το απόγευμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κέντρου, Μαχμούντ Ταουέρ, οι υπεύθυνοι άνοιξαν τις πύλες και επέτρεψαν στους μετανάστες να φύγουν, μετά τις διαμαρτυρίες τους.

Συνολικά, σχεδόν 260 μετανάστες αποχώρησαν αμέσως και κατευθύνθηκαν πεζοί προς το κέντρο υποδοχής/αναχώρησης της UNHCR όπου τους επιτράπηκε να διανυκτερεύσουν και τους δόθηκε βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Αρκετές δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες επέλεξαν να παραμείνουν προς το παρόν στο βομβαρδισμένο κέντρο κράτησης έπειτα από την αιφνίδια απόφαση των αρχών, αλλά είναι ελεύθεροι να φύγουν, συμπλήρωσε ο Γιάξλεϊ.

Περίπου 55 από τους μετανάστες που κρίθηκαν ήταν βρίσκονταν σε πιο ευάλωτη κατάσταση, ως επί το πλείστον γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά, παρέμειναν στον καταυλισμό, περιμένοντας την μεταφορά τους στο κέντρο υποδοχής/αναχώρησης της UNHCR, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. Είναι δρομολογημένο να μεταφερθούν σε μια τρίτη ασφαλή χώρα.

Το κέντρο υποδοχής/αναχώρησης της UNHCR στην Τρίπολη καθώς και ένα διαμετακομιστικό κέντρο στον Νίγηρα είναι γεμάτα από κόσμο, τόνισε ο Γιάξλεϊ, σημειώνοντας: «Βασιζόμαστε στα κράτη να προσφέρουν τοποθεσίες εκκένωσης για να βοηθήσουν στην μεταφορά των ανθρώπων».

(φώτο: Pexels)