Λίβανος: Τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων και πολιτικό αδιέξοδο

Οδοφράγματα εμπόδιζαν και πάλι σήμερα την κυκλοφορία στον Λίβανο, για τρίτη συνεχή εβδομάδα, με τους διαδηλωτές να φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν μετά την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας και συνεχίζουν το άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας.

Δύο ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι, οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα το βράδυ στους πολίτες με την ευκαιρία των τριών ετών από την εκλογή του στο αξίωμα.

Κάποια σχολεία και πανεπιστήμια έχουν αρχίσει και πάλι να λειτουργούν, ενώ οι τράπεζες είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και πάλι αύριο Παρασκευή, αν και κάποιοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ξανά καθιστικές διαμαρτυρίες σε κάποιες μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας.

«Δεν θα παραδοθούμε»

Οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και μέλη του στρατού αναπτύχθηκαν σήμερα για να ανοίξουν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο βόρειο τμήμα της Βηρυτού όπως και μία γέφυρα που είχαν κλείσει οι διαδηλωτές.

«Τα αδέλφια σας είναι ανάμεσά μας, δεν μπορείτε να μας επιτεθείτε», φώναξε προς τους στρατιώτες ένας νέος.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδοθούμε», τόνισε ένας άλλο.

Οι διαδηλωτές επιθυμούν την πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης ώστε να τεθούν νέες βάσεις στη χώρα, που θεωρείται μία από τις πιο διεφθαρμένες παγκοσμίως, βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και 30 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου.

Η παραίτηση Χαρίρι την Τρίτη θεωρήθηκε νίκη των διαδηλωτών και έγινε δεκτή με σκηνές λαϊκής ευδαιμονίας.

Αμέσως μετά διαλύθηκαν τα περισσότερα οδοφράγματα, κάνοντας κάποιους να πιστέψουν ότι το κίνημα διαμαρτυρίας θα ξεφούσκωνε. Όμως από χθες Τετάρτη το βράδυ ξεκίνησαν και πάλι συγκεντρώσεις, ενώ στήθηκαν και οδοφράγματα, κυρίως στην Τρίπολη, τη μεγάλη πόλη στον βόρειο Λίβανο που έχει αναχθεί σε λίκνο του κινήματος.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...