Λίβανος προς Ισραήλ: «Σταματήστε την επίθεση στη Γάζα!»

Το μέρος των Παλαιστινίων παίρνει η Βυρητός.

«Σταματήστε την επίθεση στη Γάζα»: η φωτογραφία της Λιβανέζας Μανάλ Ισά ενώ κρατά ένα πλακάτ για να δηλώσει τη συμπαράστασή της στους Παλαιστινίους και ποζάρει στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών προκάλεσε αίσθηση, αν και η ίδια η ηθοποιός αρνήθηκε να σχολιάσει την ενέργειά της.

«Δεν θέλει να κάνει δηλώσεις, διότι θέλει να τραβήξει την προσοχή στη Γάζα και όχι στην ίδια» απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το περιβάλλον της ηθοποιού, μία ημέρα μετά την πρωτοβουλία της στο κόκκινο χαλί, στην παρουσίαση του “Solo”, την τελευταία ταινία του Star Wars.

Στα σκαλιά του Μεγάρου των Φεστιβάλ, όπου φιλοξενείται το διάσημο φεστιβάλ κινηματογράφου, η 26χρονη Μανάλ Ισά άνοιξε ένα μεγάλο λευκό χαρτόνι όπου αναγραφόταν με κόκκινα γράμματα το σύνθημα: “Stop the attack on Gaza!!” (Σταματήστε την επίθεση στη Γάζα), ένα μήνυμα συμπαράστασης για τους 60 Παλαιστινίους που έπεσαν νεκροί τη Δευτέρα, στις βίαιες συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, ανήμερα των εγκαινίων της νέας αμερικανικής πρεσβείας στη Ιερουσαλήμ.

Οι διαδηλώσεις πολιτικού και θρησκευτικού χαρακτήρα δεν επιτρέπονται, σε γενικές γραμμές, στο κόκκινο χαλί. Πριν από έναν χρόνο, η υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Μίρι Ρέγκεβ είχε προκαλέσει επίσης αίσθηση με το φόρεμα «διαμαρτυρίας» που είχε επιλέξει, όπου στο κάτω μέρος του είχε μια αναπαράσταση της Ιερουσαλήμ και της Παλιάς Πόλης.

Η Μανάλ Ισά βρίσκεται στις Κάννες για την ταινία «Mon tissu préféré», της σκηνοθέτιδας από τη Συρία Γκάγια Τζίτζι. Η ταινία εκτυλίσσεται στη Δαμασκό, την Άνοιξη του 2011, λίγο πριν από την έναρξη του εμφυλίου, που μαίνεται έως σήμερα, εδώ και 7 χρόνια.