• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λέξεις που έχασαν τη σημασία τους- Η έρευνα που προκάλεσε ΣΟΚ παγκόσμια

Λέξεις που έχασαν τη σημασία τους- Η έρευνα που προκάλεσε ΣΟΚ παγκόσμια

Πόσο γρήγορα, άραγε, αλλάζουν τα δεδομένα γύρω μας;

Μια νέα ενδιαφέρουσα μελέτη, του δρ. Ρόμπι Λοβ, απόφοιτου γλωσσολογίας, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε πολλούς παγκόσμια, αφού κατέδειξε το ότι, η σημασία πολλών βρετανικών λέξεων, που συναντούμε στη φύση, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει «ψηφιοποιηθεί».

Το γεγονός ότι οι έννοιες που σχετίζονται με τη φύση αντικαθίστανται ή χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά δείχνει ότι η φύση σταδιακά γίνεται λιγότερο σημαντική ή αντικαθίσταται από άλλα πράγματα», δηλώνει ο ίδιος.

Η μελέτη χρησιμοποίησε αρχεία ανεπίσημων συνομιλιών σε διαφορετικές δεκαετίες για να διερευνήσει με ποια σημασία χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες λέξεις.

Για παράδειγμα, η σημασία της λέξη «tweet» που σημαίνει τιτίβισμα, έχει αλλάξει ριζικά. Το 1990, οι αναφορές που περιείχαν τη λέξη, αφορούσαν τον ήχο των πουλιών. Το 2010, μόνο μια στις 100 περιπτώσεις σύμφωνα με τη μελέτη, είχε αυτή τη σημασία. Οι υπόλοιπες, αναφορές στη λέξη είχαν τη σημασία της δημοσίευσης στο πασίγνωστο τουίτερ.

Μια ακόμη λέξη που έχει «χάσει» τη σημασία της, είναι η λέξη web, που σημαίνει ιστός, η οποία όπως είναι λογικό αναφερόταν στον ιστό της αράχνης. Το 2010 μόνο μια στις 10 αναφορές συσχετιζόταν με την αράχνη, όλες οι άλλες αφορούσαν το διαδίκτυο. Ένα ακόμη στοιχείο που μας δίνει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian, είναι ότι το 40% των παιδιών, χρησιμοποιούν τη λέξη web, αναφερόμενα αποκλειστικά στο διαδίκτυο.

Η λέξη stream επίσης έχει «μεταλλαχθεί». Το 1990, χρησιμοποιείτο, με την πραγματική της σημασία, αυτή του τρεχούμενου νερού. Το 2010, βρέθηκε να χρησιμοποιείται κυρίως με την ψηφιακή της σημασία. Το ίδιο και οι λέξεις branch(κλαδί), field (αγρός), net(δίχτυ), fibre (ίνα) και cloud (σύννεφο).

Το ακόμη χειρότερο, είναι πως σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση λέξεων σχετικά με τη φύση όπως (lawn-γρασίδι, snow-χιόνι, picnic-πικνίκ, jungle-ζούγκλα, pond-λίμη, mountain-βουνό, soil-χώμα, rock-πέτρα, bird-πουλί, garden-κήπος και shell-κοχύλι) μειώθηκε, κυρίως μεταξύ των νέων, από το 1990 έως το 2010. Σκεφτείτε τι συμβαίνει το 2019, το οποίο διανύουμε σήμερα δηλαδή!

Οι γονείς και οι παππούδες αναγνωρίζουν αυτή την τάση, με το 50% να θεωρεί ότι είναι πιθανότερο τα παιδιά ή τα εγγόνια τους να προσλάβουν τη λέξη web ως διαδίκτυο και όχι ως ιστό αράχνης.

Ο οργανισμός National Trust προτείνει μια λίστα με 50 πιθανούς τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Ανάμεσα στις προτάσεις που έγιναν, με στόχο τα παιδιά να μάθουν τις φυσικές έννοιες των λέξεων, ήταν η ενθάρρυνση του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους (74%), το να γίνονται τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους (56%), η διδασκαλία της φύσης στο σχολείο (54%), το να συμπεριληφθεί η γλώσσα της φύσης όπως οι σύγχρονες ξένες γλώσσες στο σχολικό πρόγραμμα, το να βλέπουν τα παιδιά τα σύννεφα, το ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή.

Άραγε έχουμε καταλάβει πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος γύρω μας;

Τροφή για σκέψη.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •