• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λαβρόφ σε Τούρκους: «Σας προειδοποιούμε ΜΗΝ στηρίξετε τα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας»

Λαβρόφ σε Τούρκους: «Σας προειδοποιούμε ΜΗΝ στηρίξετε τα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας»

Η Μόσχα γνωρίζει τις στενές επαφές Κιέβου-Άγκυρας με φόντο της Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την Τουρκία αλλά και τις δυτικές χώρες να ΜΗΝ εμπλακούν στην ενίσχυση των «μιλιταριστικών απόψεων» της Ουκρανίας, εν μέσω κλιμάκωσης στα ρωσοτουρκικά σύνορα.

«Συστήνουμε μετ’ επιτάσεως σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν επικοινωνία, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, να αναλύουν την κατάσταση, τις δίχως τέλος μιλιταριστικές δηλώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο. Τους προειδοποιούμε να μην ταΐζουν αυτά τα μιλιταριστικά αισθήματα» δήλωσε ο Λαβρόφ σχολιάζοντας τις συζητήσεις για πιθανή τουρκική βοήθεια στην Ουκρανία.

Kαι συνέχισε:

«Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, αυτό συμβαίνει συχνά, αυτή τη στιγμή ιδιαιτέρως δραστήρια και συνοδεύονται με επιθετική ρητορική.

«Μας ρωτούν τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή, ζούμε εκεί, αυτή είναι η δική μας χώρα. Αλλά τι κάνουν οι ΗΠΑ μέσω των πολεμικών τους πλοίων και των στρατιωτών, που μόνιμα οργανώνουν κάτι στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα εδάφη των ΗΠΑ, αυτό το ερώτημα παραμένει αναπάντητο».

Η τοποθέτηση του Ρώσου ΥΠΕΞ έλαβε χώρα (συμπτωματικά;) μετά το διήμερο στενών επαφών Τουρκίας-Ουκρανίας, όπου οι δύο ηγέτες τους συμφώνησαν να έχουν κοινή αντίδραση απέναντι στις “ρωσικές προκλήσεις” (Δείτε ΕΔΩ).