• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λαοθάλασσα στο Γενίκαπι- Περίπου 500.000 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης

Λαοθάλασσα στο Γενίκαπι- Περίπου 500.000 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης

Περίπου 500.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Γενίκαπι, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να στηρίξει τους Παλαιστίνιους απέναντι στην "ωμότητα", όπως την χαρακτήρισε, του Ισραήλ στη Γάζα. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Τουρκίας στηλίτευσε τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη για τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών αυτήν την εβδομάδα.

Περίπου 500.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Γενίκαπι, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να στηρίξει τους Παλαιστίνιους απέναντι στην “ωμότητα”, όπως την χαρακτήρισε, του Ισραήλ στη Γάζα. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Τουρκίας στηλίτευσε τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη για τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών αυτήν την εβδομάδα.

Ο Ερντογάν έχει επικρίνει σφοδρότατα την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Μετά τα αιματηρά γεγονότα της Δευτέρας, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος.

Απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του που κρατούσαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, ο Ερντογάν κάλεσε τους μουσουλμάνους να επιδείξουν αλληλεγγύη και είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απολέσει τη νομιμότητά τους καθώς δεν κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις ΗΠΑ.

«Αν ο μουσουλμανικός κόσμος αντισταθεί στις ωμότητες στη Γάζα, το θράσος του Ισραήλ δεν θα κρατήσει», είπε. «Τα Ηνωμένα Έθνη, που απέτυχαν να κάνουν αποτελεσματικά βήματα απέναντι στις ΗΠΑ, υπέστησαν άλλο ένα πλήγμα στην ήδη φθαρμένη νομιμότητά τους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ράμι Χαμντάλα, είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει αμέσως για να προστατεύσει τον λαό μας και να αναγκάσει το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τις πράξεις του», είπε.