Κύπρος: Μήνυση της ΠΟΕΔ στον υπουργό παιδείας

Εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ (Παγκύπρια Ομοσπονδία Ελλήνων Δασκάλων) πήγαν σήμερα το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους στα σχολεία όπου έχουν τοποθετηθεί, σε αστυνομικά

τμήματα και προχώρησαν σε καταγγελίες σε βάρος του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη. Οι καταγγελίας αυτές αφορούν την παρεμπόδιση των συνδικαλιστικών τους ελευθερίων και δικαιωμάτων, οι οποίες είναι βασισμένες σε διεθνείς νομοθεσίες, σε διεθνείς συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στην κυπριακή νομοθεσία, η οποία βασίζεται στις συμβάσεις, και σε συμφωνίες μεταξύ της οργάνωσης και του Υπουργείου Παιδείας «που έχουν καταπατηθεί βάναυσα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου».

Ο ΓΓ της ΠΟΕΔ, προσερχόμενος σε αστυνομικό τμήμα της Λεμεσού δήλωσε πως έκανε καταγγελία σχετικά με τον συνδικαλιστικό χρόνο των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει καταργηθεί και δεν τους έχει δοθεί τίποτα στο χέρι που να διαφοροποιεί την προηγούμενη κατάσταση. Ο κ. Χαραλάμπους συμπλήρωσε: «Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι, βασιζόμενοι στις διεθνείς συμβάσεις, στην κυπριακή νομοθεσία και στις συμφωνίες που έχουμε μεταξύ μας με το Υπουργείο Παιδείας, να καταγγείλουμε το γεγονός ότι με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει καταπατηθεί κατάφωρα το δικαίωμα των εκπαιδευτικών οργανώσεων να συνδικαλίζονται».

Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σχετικά με το αν θα προχωρήσουν σε καταγγελία και άλλοι εκπαιδευτικοί, απάντησε καταφατικά, αλλά, όπως είπε , «δεν είναι ποσοτικό το θέμα και μία να γινόταν ήταν αρκετό, γιατί με τη γνωμάτευση του νομικού μας συμβούλου χρειαζόταν έστω μια καταγγελία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά σε προσφυγές και στα κυπριακά δικαστήρια, αλλά κυρίως στο ευρωπαϊκό δικαστήριο».

Ο κ. Χαραλάμπους προχώρησε και σε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία επισήμανε ότι η αιτία είναι η στέρηση του δικαιώματός του να εκτελεί απρόσκοπτα τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Χαραλάμπους:

«ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ:

Όπως είχα αναφέρει τις προηγούμενες μέρες μετά και από συνεννόηση με νομικούς συμβούλους της ΠΟΕΔ, δήλωσα χθες ξεκάθαρα προς τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, οτι τη Δευτέρα θα μεταβώ στο σχολείο όπου έχω τοποθετηθεί ως Διευθυντής και στη συνέχεια θα μεταβώ σε αστυνομικό σταθμό για να προχωρήσω σε καταγγελία σε βάρος του, για το γεγονός ότι με την απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, μου στερείται το δικαίωμα με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, τις σχετικές νομοθεσίες και τις συμφωνίες μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και ΠΟΕΔ από το 1973 μέχρι σήμερα, να εκτελώ ως Γ. Γραμματέας της ΠΟΕΔ, απρόσκοπτα τα συνδικαλιστικά μου καθήκοντα.

Η ίδια καταγγελία μπορεί να γίνει από όλα τα στελέχη των επηρεαζόμενων Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Θα συνεννοηθούμε όλες οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις για το θέμα.

Οι Οργανώσεις μας εξετάζουν επίσης σε συνεννόηση με νομικούς συμβούλους, τη λήψη όλων των νομικών μέτρων και την καταγγελία όλων των αποφάσεων του Υπουργικού, που λήφθηκαν αυθαίρετα χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος, στο Κυπριακό και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu