• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Κυπριακή ΑΟΖ: Τουρκικά πολεμικά υποστηρίζουν τις παράνομες ενέργειες- Η Λευκωσία καταγγέλλει την περικύκλωση του νησιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυπριακή ΑΟΖ: Τουρκικά πολεμικά υποστηρίζουν τις παράνομες ενέργειες- Η Λευκωσία καταγγέλλει την περικύκλωση του νησιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλλεπάλληλες προκλήσεις από τη γείτονα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας συνταγματάρχης διαβιβάσεων Ταμέρ Ζιντζίρ. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ ανέφερε, επίσης, ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν στην εφαρμογή 20 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), το οποίο, όμως, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας, διέψευσε.

Ο Ταμέρ Ζιντζίρ ανέφερε ότι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. «Προστατεύονται τα πραγματικά δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα μας και τα συμφέροντά μας μαζί με την «τδβκ» γύρω από την Κύπρο.

Στο πλαίσιο της στήριξης που μπορεί να χρειαστούν τα πλοία μας που πραγματοποιούν δραστηριότητες έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας, οι τορπιλάκατοί μας, τα σκάφη του λιμενικού μας και τα υποβρύχιά μας μαζί με τα αεροσκάφη της ακτοφυλακής μας και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας συντονισμένα διασφαλίζουν στενή στήριξη, ανέφερε.

Ο Ταμέρ Ζιντζίρ είπε ακόμη ότι κατά τις συναντήσεις που είχαν οι αντιπροσωπείες των τουρκικών Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 20-25 Μαΐου του 2019 στην Αθήνα και στις 18-20 Ιουνίου του 2019 στην Άγκυρα διασφαλίστηκε συμφωνία για εφαρμογή 20 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Με τα μέτρα που αναπτύξαμε στις συναντήσεις και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν Μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο που διέγραψαν τα Υπουργεία Άμυνάς μας σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σε ένα κλίμα ασφάλειας στο Αιγαίο», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διέψευσε.

Η επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη απέστειλε επιστολή, μέσω της οποίας ζητά από τον γγ του ΟΗΕ να στείλει μήνυμα συμμόρφωσης στην Τουρκία αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως διαβάζουμε στο sputnik.

Η κυρία Πόλυ Ιωάννου, στην επιστολή της καταγγέλλει ότι το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος Yavuz αναπτύχθηκε στις 8.7.19 στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, συνοδευόμενο από πολεμικά και υποστηρικτικά πλοία.

Στην επιστολή της, που δημοσιεύει το Sigmalive, κάνει λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου και του Διεθνούς Δικαίου και υπενθυμίζει ότι οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ/ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κύπρου από το γεωτρητικό σκάφος Fatih, συνεχίζονται σε απόσταση περίπου 36 περίπου ναυτικών μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου.

«Οι γεωτρήσεις αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η επιτετραμμένη αναφέρει επίσης, ότι η Τουρκία επιδιώκει σκόπιμα την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, με συστηματική εφαρμογή πρακτικών που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα επανειλημμένα την έχει παροτρύνει να απέχει από ενέργειες που εντείνουν τις εντάσεις και είναι αντίθετες με τη διεθνή έννομη τάξη.

Στην κατακλείδα της, καλεί τον γγ του ΟΗΕ να στείλει μήνυμα συμμόρφωσης προς την Τουρκία προκειμένου να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...