καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις, εκδήλωση της οργής πολλών πολιτών εναντίον του τραπεζικού τομέα. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν βίαια διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας ρόπαλα και δακρυγόνα.
Ο Λίβανος συνεχίζει να σαρώνεται από το κύμα διαδηλώσεων, ειρηνικών στην πλειονότητά τους, εναντίον των ελίτ, που εξώθησε τον πρώην πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να υποβάλει την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου. Η άλυτη – ακόμη – πολιτική κρίση που ακολούθησε ώθησε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική κρίση. Εν μέσω της πτώσης της λιβανέζικης λίρας, η κεντρική τράπεζα επέβαλε το τελευταίο διάστημα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων.
Το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού, όπου προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών υπέστησαν εκτεταμένες φθορές, ενώ οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας πετροβολήθηκαν από συγκεντρωμένους και αντέδρασαν κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων. Οι ίδιες εικόνες επαναλήφθηκαν χθες, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών έξω από το τμήμα όπου οδηγήθηκαν πολλοί από τους προσαχθέντες της Τρίτης.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο του Λιβάνου, τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 37 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.
Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters χτυπήθηκε από αστυνομικούς. Εισήχθη σε νοσοκομείο, όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έλαβε εξιτήριο. Τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαντίντ και MTV μετέδωσαν ότι τραυματίστηκαν επίσης δύο δικοί τους εικονολήπτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.
Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσιακή υπουργός Ράγια αλ Χάσαν καταδίκασε τα επεισόδια και παρότρυνε τους διαδηλωτές να εκφράζονται ειρηνικά. «Δεν αποδεχόμαστε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που έκαναν το καθήκον τους, να καλύπτουν τα γεγονότα και τις εξελίξεις, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που διατηρούσαν την τάξη», πρόσθεσε.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα στελέχη της προχώρησαν σε 59 προσαγωγές. Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ και ακτιβιστές, περίπου 10 από τους προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Δακρυγόνα έπεσαν στον περίβολο της πρεσβείας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANI.
naftemporiki/ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA, Sputnik/ photo video grab
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Από το παρασκήνιο στο προσκήνιο: Το νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό δόγμα με απλά λόγια!
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά προς κυβέρνηση: Να μην αποκλειστούν οι ΜμΕ από την ενεργειακή αναβάθμιση
- Μαρινάκης: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις επιδοτήσεις λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ
- Washington Post: Ο Τραμπ αρνείται να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν λόγω Κίνας
- Άγιο Όρος: Ο «χάρτης» των ζημιών μετά τους σεισμούς στις Μονές – Οι κατασκευές άντεξαν, λένε οι επιστήμονες
- Σύγκρουση ΙΧ με νταλίκα στην εθνική οδό Λαμίας – Αθηνών – Νεκρός ο οδηγός του αυτοκινήτου
- Πούτιν παντός καιρού, video
- Όταν η Νταϊάνα έκανε ένα απροσδόκητο “δώρο” στον Κάρολο μπροστά στις κάμερες!
- Δροσίζει ο καιρός μέχρι το Σάββατο: Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο έως 9 μποφόρ
- ΣΑΤΑ: Απεργία 18 ωρών από τις 12 τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου