• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κροατία: Οι πολίτες “επιβραβεύουν” τις πελατειακές σχέσεις με το κράτος. Έρευνα

Κροατία: Οι πολίτες “επιβραβεύουν” τις πελατειακές σχέσεις με το κράτος. Έρευνα

Διαβάζουμε στο ΑΜΕ ΜΠΕ:

Επιβραβεύουν τον λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις και τιμωρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία:

μερίδιο των ψηφοφόρων στην Κροατία “επιμένει” σε μία λανθασμένη πολιτική αντίληψη που πολλές φορές οδηγεί και στην επανεκλογή διεφθαρμένων δημάρχων, επισήμαναν πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι και νομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν σε στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τον Νόμο «Μίκο Τρίπαλο», με θέμα τις πελατειακές σχέσεις στη χώρα και τις μορφές της και πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ.

Σε αντίθεση με τις σταθερές δυτικές δημοκρατίες στην Κροατία, οι ψηφοφόροι τιμωρούν τη δημοσιονομική ευθύνη και οι διεφθαρμένοι δήμαρχοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επανεκλογής, υπογραμμίσθηκε στη διάρκεια της συζήτησης από τους συμμετέχοντες.

Ο οικονομολόγος Βουκ Βούκοβιτς δήλωσε ότι από έρευνα που έχει διεξάγει προκύπτει ότι διεφθαρμένοι δήμαρχοι είχαν περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής, κάνοντας κατάχρηση δημόσιου χρήματος και εξαγοράζοντας ψήφους. “Ένας από τους τρόπους για τους πολιτικούς να παραμείνουν στην εξουσία και να αποφύγουν οποιαδήποτε ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους είναι να σχηματίσουν μια αρκετά ισχυρή ομάδα βασικών υποστηρικτών που επωφελούνται άμεσα από ευνοϊκούς νόμους και κανονισμούς, αυστηρούς διαγωνισμούς, θέσεις εργασίας στους δημόσιους τομείς” δήλωσε ο Βούκοβιτς.

Ο πολιτικός επιστήμονας Κρίστιαν Κοτάρσκι (Kristijan Kotarski) παρουσίασε στοιχεία, βάσει των οποίων οι επιχορηγήσεις, οι δημόσιες προμήθειες και τα χρήματα που κατευθύνονται στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα είναι “τομείς” στους οποίους έχουν υπάρξει πελατειακά δίκτυα. Οι πελατειακές σχέσεις την τελευταία δεκαετία -πρόσθεσε- οδήγησαν σε σταδιακή “διάβρωση” της Δημοκρατίας, θέτοντας την Κροατία στην προτελευταία θέση στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

photo:pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.