Κρίσιμες στιγμές στα Βαλκάνια! Σερβία: «Πλησιάζουμε στο σημείο δίχως επιστροφή στο Κόσοβο», vid

Φόβοι ακόμα και για στρατιωτική κλιμάκωση.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους για την σύλληψη ενός ομοεθνή τους, πρώην αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές του Κοσόβου για τρομοκρατική δράση, είναι οι Σέρβοι καθώς δεν αποσύρουν τα οδοφράγματα που έστησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Βόρειο Κόσοβο.

Σημαντικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αλλά και την πρωτεύουσα Πρίστινα είναι αποκλεισμένες και στα οδοφράγματα παραμένουν εκατοντάδες Σέρβοι.

Η κατάσταση είναι προς το παρόν ήρεμη ωστόσο κατά την διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές της Κυριακής σε κάποια σημεία του Βορείου Κοσόβου σημειώθηκαν επεισόδια. Η αστυνομία του Κοσόβου ανέφερε ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών στην βάση των ειδικών δυνάμεων στην λίμνη Γκάζιβοντε ενώ επίθεση με χειροβομβίδα κρότου δέχτηκε και περίπολος της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης-EULEX.

Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Σέρβους να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της EULEX.

«Η ΕΕ δε θα ανεχθεί επιθέσεις κατά της EULEX ή τη χρήση βίαιων, εγκληματικών πράξεων στο βορρά του Κοσόβου. Οι Σέρβοι πρέπει να απομακρύνουν αμέσως τα οδοφράγματα. Η ειρήνη πρέπει να αποκατασταθεί. Η EULEX θα συνεχίσει να συντονίζεται με τις αρχές του Κοσόβου και την KFOR» έγραψε στο twitter.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι υποκινεί τα επεισόδια στο Κόσοβο ενώ χαρακτήρισε «απειλή εισβολής» το αίτημα της Σερβίας για αστυνομική και στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι το Βελιγράδι θα καταθέσει επίσημο αίτημα στον διοικητή της KFOR για την επιστροφή στο Κόσοβο 1000 Σέρβων αστυνομικών και στρατιωτών. Ο Βούτσιτς επικαλέστηκε το Ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999 που προβλέπει αυτό το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις και με την έγκριση της διοίκησης της KFOR.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας προειδοποιεί πως τα πράγματα οδηγούνται στο σημείο δίχως επιστροφή.

Όπως ανέφερε ο Σέρβος αξιωματούχος:

«Πλησιάζουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή στο Κόσσοβο. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Κούρτι προετοιμάζει τη στρατιωτικοποιημένη αστυνομία του για να ισοπεδώσει το Βορρά και να εξαφανίσει τους ντόπιους Σέρβους»

(pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί