• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα: Δεχτείτε την συνδιαχείριση που σας προτείνουμε πριν να είναι αργά…(ΒΙΝΤΕΟ)

Κρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα: Δεχτείτε την συνδιαχείριση που σας προτείνουμε πριν να είναι αργά…(ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε τη Λευκωσία από τα Κατεχόμενα, ότι δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού!

«Απέρριψαν απευθείας την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες. Αλλά αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Απείλησε» δε τη Λευκωσία να αποδεχθεί την πρόταση της Άγκυρας, «πριν να είναι πολύ αργά», ενώ τόνισε πως αν αν δεν δεχθεί, τότε θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κύπρος από τη μεριά της, απάντησε μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της, Πρόδρομος Προδρόμου: «Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και όλες οι ενέργειές του στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς και μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων».

Και συνεχίζει: «Με τέτοιες αναφορές σαν αυτές που προβάλλει ο κ. Τσαβούσογλου, είναι σαν να ομολογεί η τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκεται εν αδίκω και γι’ αυτό επινοεί τον δόλο. Σίγουρα πάντως εμφανίζεται ανέτοιμη να συνδιαλλαγεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και των κοινώς παραδεκτών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», σημειώνει.

«Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτή την άγονη επιθετική συμπεριφορά και να συγκατατεθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης που προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη βάση της οποίας γίνονται και οι διαβουλεύσεις με τα ΗΕ, προκειμένου να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και επανέναρξη διαπραγματεύσεων», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τις παραπάνω δηλώσεις έκανε από την… Αμμόχωστο, την οποία επισκέφθηκε μαζί με τον Τούρκο πρέσβη στη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπασκέρι, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση. Την επίσκεψή του αυτή μάλιστα κατέγραψε σε βίντεο, το οποίο δημοσίευσε στα social media. Να θυμίσουμε πως στις Αρχές Αυγούστου, βρέθηκε στην Αμμόχωστο και ο Χουλουσί Ακάρ.

Βλέπουμε πως οι Τούρκοι λένε και κάνουν ο,τι θέλουν χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο! Η Ευρώπη που υποτίθεται υπερασπίζεται την Κύπρο και έκρινε παράνομες τις Τουρκικές γεωτρήσεις…τους χαϊδεύει! Απορούμε μετά γιατί συνεχίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο;

(φώτο: Pexels)