Κρεμλίνο: Το Κίεβο επιτίθεται παρανόμως στην ορθόδοξη εκκλησία

Το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα ότι η Ουκρανία "επιτίθεται παρανόμως" στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (ΟΟΕ),

η οποία μέχρι πρόσφατα παραδεχόταν την εξουσία του πατριάρχη της Μόσχας, και πρόσθεσε ότι αυτό επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα για την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα ουκρανοί αξιωματούχοι κάλεσαν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία να εγκαταλείψει το μοναστηριακό συγκρότημα Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ (γνωστό ως η μονή των σπηλαίων του Κιέβου) όπου εδρεύει, προκαλώντας την δριμεία αντίδραση της Μόσχας.

“Με αυτές τις παράνομες επιθέσεις στην εκκλησία, το καθεστώς του Κιέβου επιδεικνύει για μια ακόμη φορά τον χαρακτήρα του, αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα που πολεμάμε, αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα τον οποίο πρέπει να σταματήσουμε μέσω της (στρατιωτικής) επιχείρησης που πραγματοποιείται”, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από πάνω από ένα χρόνο ήταν για να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους και τον ρωσικό πολιτισμό από τις διώξεις.

Ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία στην Ουκρανία και η συνδεόμενη με τη Μόσχα εκκλησία ανταγωνίζεται για πιστούς με την ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Την περασμένη Παρασκευή οι αρχές ζήτησαν από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία να έχει εγκαταλείψει τη βάση της, το 980 ετών μοναστηριακό συγκρότημα Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, μέχρι τις 29 Μαρτίου κάνοντας τον ορθόδοξο πατριάρχη Κύριλλο να ζητήσει βοήθεια από τον πάπα Φραγκίσκο και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας πραγματοποιεί από τον Οκτώβριο έρευνες σε εκκλησίες της ΟΟΕ, έχει επιβάλει κυρώσεις τους επισκόπους της και σε χρηματοδότες της και έχει ανοίξει ποινικές υποθέσεις εις βάρος δεκάδων κληρικών της.

Η ΟΟΕ παραδεχόταν την εξουσία του πατριάρχη Μόσχας μέχρι την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, αλλά λέει ότι πλέον έχει διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και ότι είναι θύμα ενός πολιτικού κυνηγιού μαγισσών.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί