Κόσοβο: ΗΠΑ και Ε.Ε. “ανησυχούν” για τη συνεχιζόμενη ένταση και ζητούν “μέγιστη αυτοσυγκράτηση”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη τεταμένη κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες προέτρεψαν τις δύο πλευρές να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Πρόσθεσαν ότι ΗΠΑ και ΕΕ εργάζονται με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαιρέτισαν επίσης τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η ηγεσία του Κοσόβου ότι δεν υπάρχουν «λίστες» με ονόματα Σέρβων του Κοσόβου οι οποίοι πρόκειται να συλληφθούν ή να τους ασκηθούν διώξεις επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις ή αποκλεισμούς δρόμων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ αναμένουν από το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον που θα συμβάλει στη συμφιλίωση και τη συνεργασία προς όφελος των πολιτών τους.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται την κοσοβάρικη αστυνομία, το Κόσοβο έκλεισε σήμερα την κυριότερη συνοριακή διάβαση με τη Σερβία, αφού οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα στην περιοχή.

Πολλές εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου συμμετέχουν από τις 10 Δεκεμβρίου σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού. Η κυκλοφορία προς τις δύο μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία έχει παραλύσει. Το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες διαδηλωτές από τη σερβική πλευρά των συνόρων μπλόκαραν με φορτηγά και τρακτέρ την κυκλοφορία προς τη συνοριακή διάβαση Μέρνταρε. Το γεγονός αυτό οδήγησε το Κόσοβο στο κλείσιμο της διάβασης.

«Αυτό το παράνομο οδόφραγμα εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων και αγαθών, κατά συνέπεια καλούμε τους πολίτες και συμπατριώτες μας να κυκλοφορούν από τις άλλες μεθοριακές διαβάσεις», ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Η Πρίστινα κάλεσε επίσης την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (Kfor) να διαλύσει τα οδοφράγματα.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς είπε σήμερα ότι ο αποκλεισμός των δρόμων είναι ένας «δημοκρατικός και ειρηνικός» τρόπος διαμαρτυρίας και ότι το Βελιγράδι διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους Δυτικούς διπλωμάτες για την επίλυση της κρίσης.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί