• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κομισιόν για τους δασμούς του Τραμπ: Θα πάμε στον ΠΟΕ – Είναι παράνομοι

Κομισιόν για τους δασμούς του Τραμπ: Θα πάμε στον ΠΟΕ – Είναι παράνομοι

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλουν από σήμερα δασμούς 25% και 10% σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αντιστοίχως από την ΕΕ

.

Η Σ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι πρόκειται για μια «ατυχή απόφαση» από την πλευρά των ΗΠΑ, η οποία θα προκαλέσει «μεγάλη ζημιά» στη βιομηχανία άνθρακα και αλουμινίου” και θα «χτυπήσει» θέσεις εργασίας όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ.

«Είναι μια ατυχής απόφαση γιατί αποδυναμώνει περισσότερο τις ευρωατλαντικές σχέσεις και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών κλυδωνισμών στις αγορές παγκοσμίως», ανέφερε η Σ. Μάλμστρομ. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρο προστατευτισμό» και σημείωσε ότι το επιχείρημα που επικαλούνται οι ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια δεν ισχύει. «Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως απειλή για την ασφάλεια», ανέφερε η ίδια.

Η Σ. Μάλμστρομ τόνισε ότι η ΕΕ θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσει την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η ΕΕ καταγγέλει στον ΠΟΕ και την Κίνα για την «άδικη μεταφορά τεχνολογίας» ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

«Αν οι ιθύνοντες αυτού του κόσμου δεν ακολουθούν τους κανόνες, τότε το σύστημα θα μπορούσε να καταρρεύσει», ανέφερε η Σ. Μάλμστρομ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ υπερασπίζεται ένα πολυμερές σύστημα παγκοσμίου εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες.

Τέλος, η Σ. Μάλμστρομ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια των σημερινών εντάσεων στο εμπορικό σύστημα, παραμένοντας μέσα στο πλαίσιο ενός εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και σε ένδικα μέσα.