Κομισιόν: Έξι δις. έλλειμα από την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρθηκε στο λεγόμενο "ελλείμα ΦΠΑ" μειώθηκε κατά 10,5 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 147,1 δισ. ευρώ το 2016

και σημειώνοντας μείωση στο 12,3% των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ σε σύγκριση με 13,2% το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την έκθεση το έλλειμμα ΦΠΑ στην Κύπρο το 2016 ανήλθε σε 83 εκατ. ευρώ.

Για την Ελλάδα αντίθετα έφτασε τα 5,9 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 22 κράτη μέλη, εκ των οποίων η Βουλγαρία, η Λετονία, η Κύπρος και οι Κάτω Χώρες εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις, με μείωση των απωλειών ΦΠΑ σε ποσοστό ανώτερο του 5%.

Σύμφωνα με την έκθεση το έλλειμμα ΦΠΑ στην Κύπρο το 2016 ανήλθε σε 83 εκ. ευρώ. Για την Ελλάδα αντίθετα έφτασε τα 5,9 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, το έλλειμμα ΦΠΑ αυξήθηκε σε έξι κράτη μέλη: Ρουμανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Εσθονία και Γαλλία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» δείχνει τη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράττεται.

Όπως δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί «τα Κράτη Μέλη βελτιώνουν συνεχώς την είσπραξη του ΦΠΑ σε όλη την ΕΕ και πρέπει να αναγνωρίσουμε και να επικροτήσουμε αυτή την προσπάθεια». «Ωστόσο», συμπλήρωσε, «η απώλεια ύψους 150 δισ. ευρώ ετησίως για τους εθνικούς προϋπολογισμούς εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη, ιδίως όταν, από αυτό το ποσό, 50 δισ. ευρώ καταλήγουν στις τσέπες εγκληματιών, απατεώνων και πιθανώς τρομοκρατών».

«Ουσιαστική βελτίωση θα υπάρξει μόνον αν εγκριθεί η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που προτείναμε πέρυσι», τόνισε ο Επίτροπος και κάλεσε τα Κ-Μ να προχωρήσουν στη θέσπιση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019″.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu