• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Κωλοτούμπα» της αντιπολίτευσης στα Σκόπια – «Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος»

«Κωλοτούμπα» της αντιπολίτευσης στα Σκόπια – «Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος»

Ακόμα και οι «σκληροί» κάποτε λυγίζουν: η φράση αυτή ταιριάζει γάντι στον επικεφαλής του VMRO-DPMNE, του αντιπολιτευόμενου κόμματος της ΠΓΔΜ, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, ο οποίος

άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχώρησής του μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στη γείτονα χώρα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο Μιτσκόσκι, ο οποίος αρχικά είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας και του δημοψηφίσματος, καλώντας τους οπαδούς του VMRO σε καταψήφιση της πρότασης Ζάεφ φάνηκε να κάνει σαφές βήμα πίσω στη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ.

«Αν η πλειοψηφία ταχθεί υπέρ του “ναι”, τότε η κατάσταση είναι καθαρή. […] Εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του ονόματος, το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί», είπε ο Μιτσκόσκι.

Εξήγησε μάλιστα, ότι προϋποθέσεις για να θεωρηθεί επιτυχές το δημοψήφισμα είναι η συμμετοχή να είναι άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει υπέρ του «ναι».

Μάλιστα, κάνοντας ακόμα πιο σαφή την υπαναχώρησή του, ο ηγέτης του VMRO υπογράμμισε ότι αν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, τότε ο ίδιος θα καλέσει τους βουλευτές του να υποστηρίξουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, και απαιτείται να ψηφιστεί από τα 2/3 του κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή πλεύσης είχε διαφανεί πριν από μερικές μέρες όταν ο Μιτσκόσκι είχε καλέσει τους υποστηρικτές του VMRO να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.