Κογκρέσο: 12 βουλευτές καλούν τον Μπάιντεν να στείλει F-16 στην Ουκρανία

Δώδεκα Αμερικανοί νομοθέτες έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν,

προτρέποντάς τον να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διακομματική επιστολή παροτρύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν να παρέχει στην Ουκρανία «αυξημένη ικανότητα υπεροχής αέρα» συμπεριλαμβανομένου των F-16 Falcon που ζήτησε το Κίεβο ή παρόμοια αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, «το συντομότερο δυνατό».

«Λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό χρόνο που απαιτείται για την εκπαίδευση ακόμη και έμπειρων πιλότων για το χειρισμό αεροσκαφών μαχητών τέταρτης γενιάς, πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθεί γρήγορα απόφαση για την παροχή στην Ουκρανία με τέτοιες ‘πλατφόρμες’», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

«Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι οι Ουκρανοί πιλότοι έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί με τον αμερικανικό στρατό το 2011 και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2018 και ότι η Ουκρανία έχει αναφέρει ότι εντόπισε έναν κατάλογο έως και 50 πιλότων που είναι έτοιμοι τώρα για να ξεκινήσουν την εκπαίδευση στο F-16» προσθέτει η επιστολή.

Σημειώνοντας ότι η παροχή τέτοιων συστημάτων στην Ουκρανία είναι μια «στρατηγική επένδυση για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας του Κιέβου», τα μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι «η αμερικανική ηγεσία για το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας».

Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στην Ουκρανία περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Είπε ότι πρόσθετες κυρώσεις θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα εναντίον Ρώσων ολιγαρχών και εταιρειών.

(skai – ΦΩΤΟ:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί