• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κίτρινα γιλέκα: Σύλληψη ηγετικού τους στελέχους – Αντίδραση από Λεπέν και Μελανσόν

Κίτρινα γιλέκα: Σύλληψη ηγετικού τους στελέχους – Αντίδραση από Λεπέν και Μελανσόν

Η σύλληψη στο Παρίσι του Ερίκ Ντρουέ, ηγετικής φυσιογνωμίας από τα "κίτρινα γιλέκα" προκάλεσε την αγανάκτηση της δεξιάς και της αριστερής αντιπολίτευσης.

Δύο ημέρες πριν τα “κίτρινα γιλέκα” ξαναβγούν στους δρόμους της Γαλλίας για τον 8ο γύρο των κινητοποιήσεών τους, αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του Ερίκ Ντρουέ.

Ο Ντρουέ, ένας 33χρονος οδηγός φορτηγού και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του κινήματος, συνελήφθη για «οργάνωση διαδήλωσης που δεν είχε δηλωθεί εκ των προτέρων» χθες το βράδυ κοντά στα Σανζ-Ελιζέ, όπου είχε καλέσει στην πραγματοποίηση μιας «δράσης» και είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του «να σοκάρουμε την κοινή γνώμη».


Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) Ζαν-Λικ Μελανσόν είχε αντιδράσει ακριβώς μετά τη σύλληψη του Ντρουέ για τον οποίο είχε προηγουμένως ομολογήσει πως τον «γοητεύει». «Και πάλι συνελήφθη ο Ερίκ Ντρουέ. Γιατί; Κατάχρηση εξουσίας. Μια πολιτική Αστυνομία στοχοθετεί και παρενοχλεί πλέον τους οργανωτές του κινήματος των κίτρινων γιλέκων», έγραψε στο Twitter.

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και ιδρυτής και επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού Generation.s, Μπενουά Αμόν επέκρινε χθες τον Μελανσόν για τη δήλωσή του ότι ο Ντρουέ τον «γοητεύει». «Ενδιαφέρομαι για το κοινωνικό κίνημα, όμως δεν γοητεύομαι από κάποιον που δηλώνει πως ψήφισε στους δύο γύρους υπέρ της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ντρουέ απάντησε στον Αμόν. «Κανένας δεν ξέρει ποιόν ψήφισα!! Δεν ενδιαφέρει κανέναν!! Και όχι δεν ψήφισα FN (σ.σ.: Εθνικό Μέτωπο, η προηγούμενη ονομασία του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν) και ακόμη και αν το είχα κάνει δεν είναι το ζήτημα της ημέρας!! Ερχόμαστε όλοι από διαφορετικούς ορίζοντες και αυτή είναι η δύναμή μας!!», έγραψε το «κίτρινο γιλέκο».

Σήμερα ο βουλευτής της LFI Ερίκ Κοκερέλ εξέφρασε την αγανάκτησή του στον ραδιοσταθμό Franceinfo για τον «αληθινό διωγμό» που θεωρεί πως διεξάγεται εναντίον του Ντρουέ και των «κίτρινων γιλέκων».

Ο πρόεδρος των Κεντρώων Ερβέ Μορέν, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό» και την κάλεσε «να αφήσει την αλαζονεία και την περιφρόνηση» με τις οποίες αντιμετωπίζει τα «κίτρινα γιλέκα», που κινητοποιούνται εδώ και ενάμισι μήνα στη Γαλλία ζητώντας κυρίως την αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

Το μοναδικό «έγκλημα» του Ερίκ Ντρουέ ήταν ότι τοποθέτησε «κεριά (…) στην πλατεία Κονκόρντ στο Παρίσι προς τιμήν των κίτρινων γιλέκων που έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε επίσης ο δικηγόρος του, ο Χέοπς Λάρα, καταγγέλλοντας μια «εντελώς αυθαίρετη» σύλληψη.

Στις 22 Δεκεμβρίου, ο Ντρουέ είχε συλληφθεί κατά την 4η κινητοποίηση των διαδηλωτών στο Παρίσι για «κατοχή απαγορευμένου όπλου» –ένα είδος ροπάλου– και πρόκειται να δικαστεί για την κατηγορία αυτή στις 5 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία υπεραμύνθηκαν, από την πλευρά τους, της σύλληψης του Ντρουέ στο όνομα του κράτους δικαίου, προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα δύο ημέρες πριν τα ¨κίτρινα γιλέκα” ξαναβγούν στους δρόμους.

«Όταν κάποιος οργανώνει μια διαδήλωση ενώ δεν το έχει δηλώσει, σημαίνει πως δεν σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Σε μια Δημοκρατία, η τάξη είναι σημαντική (…) Δημοκρατία δεν σημαίνει αναρχία», υπογράμμισε στο Cnews ο υπουργός Δημόσιων Λογαριασμών Ζεράλ Νταρμανέν.

«Η σύλληψη του Ερίκ Ντρουέ είναι σκάνδαλο», δηλώνει η Ανί, «κίτρινο γιλέκο» στην Ντιζόν. Γι’ αυτή τη συνταξιούχο, η σύλληψή του μπορεί να κάνει περισσότερους να κινητοποιηθούν και πιστεύει πως στο τέλος του μήνα θα υπάρξει «μια επανάσταση».

Οι αρχές παραμένουν επίσης σε ετοιμότητα ενόψει ενδεχόμενων νέων επεισοδίων αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, στο Παρίσι ή στο Μπορντό.

Από την αρχή της κινητοποίησης από τα “κίτρινα γιλέκα”, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί μεταξύ των διαδηλωτών και σχεδόν 1.100 μεταξύ των δυνάμεων της τάξης. Εξάλλου δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι στο περιθώριο αποκλεισμών οδικών αξόνων ή διασταυρώσεων υποχρεωτικής κυκλικής πορείας.

(Νewsit)